Plózer István emlékére...


"Plózer István az MKBT Víz alatti Barlangkutató Szakosztályának elnöke 1977. október 30-án tudományos kutatómunka közben a Hévízi-tó forrás-barlangjában végrehajtott merülés közben vesztette életét. Személyében a víz alatti barlangkutatás kimagasló egyéniségét, a Társulat egyik legaktívabb tagját veszítettük el. Rendkívüli emberi adottságokkal rendelkező kutató volt, aki kora ifjúságától kezdve minden idejét a barlangok és a vizek kutatásának szentelte, és végül 29 évesen életét is egy víz alatti barlang mind alaposabb megismeréséért áldozta fel. ... Még szülővárosában, Tapolcán járt általános iskolába, mikor levélben keresett meg neves barlangkutatókat és könnyűbúvárokat, tanácsot kérve egy általa megtalált barlang térképezéséhez. Tehát már egészen fiatalon sem pusztán a kalandvágy vonzotta a barlangokba, hanem már akkor is szinte vérében volt a tudományos alaposság, a megismert új dokumentálása.

... 1971-ben hivatásos könnyűbúvár lett az OVH Ár- és Belvízvédelmi Készenléti Szervezetnél. A barlangkutatást és búvárkodást egy időben kezdte. 1964-ben a Lóczy Lajos csoportban ismerkedett meg a száraz barlangok kutatásával és még ez évben bekapcsolódott a Hortolányi Gyula vezette Tapolcai Kutató Bizottság munkájába, amely az MKBT első víz alatti kutatócsoportja volt. ... 1973-ban belépett az FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztályba. Itt társakra találva aktív kutatásokat végzett a Molnár János-barlangban és a Tapolcai-tavas-barlangban. Fáradhatatlanságára jellemző, hogy 1974-ben bekapcsolódott az AMPHORA Könnyűbúvár Klub víz alatti kutatásaiba is, és 1975-ig mindkét kutatócsoport aktív tagja volt. Együttes tagsága indította el a két kutatócsoport szorosabb kapcsolatát, ami az MKBT Víz alatti Barlangkutató Szakbizottságának alapja lett. 1975-töl - a szervezett hévízi kutatások megindulásától- már csak az AMPHORA Klub tagja volt, de a Molnár János-barlang nagy jelentőségű kutatásaiban mindvégig együttműködött a Delfin Szakosztály kutatóival.

... Felismerte annak jelentőségét, hogy a víz alatti kutatásokkal foglalkozó barlangászok összefogásához egy tudományos szervezet szükséges. Elsimítva az érdekek látszatellentétét megszervezte a Víz alatti Barlangkutató Szakbizottságot. ... Plózer István alkotó pályája 29 éves korában szakadt félbe, de ennek ellenére maradandót alkotott. Tanulmányai, térképei és a nagy műgonddal készült fotódokumentációi megőrzik kutató munkásságát. Dokumentációs munkásságát őrzi a Karszt és Barlang 1974. évi II. száma (az ún. "búvárszám"). ... Feltáró munkájának kimagasló eredményeit talán mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Hévízi-forráskráter egyik jellegzetes képződményét "István-padkának" társai még életében nevezték el róla, a Molnár János-barlang volt Lóhere-ágát pedig emlékére "István-teremnek" keresztelték át.

... Kiterjedt levelezéseinek és a külföldi szaksajtóban megjelent közleményeinek köszönhető, hogy a magyar víz -alatti barlangkutatás nemzetközileg is ismert, sőt elismert lett. Mindnyájan, akik ismertük. mindig szeretettel emlékezünk rá. Örökre szívünkbe zártuk halk szavával, mosolyával, segítő szándékával, szerényen előadott
ötleteivel, terveivel. Tragikus halála nem pótolható, fájó hiány..."

(Részlet Ember Sándor a Karszt és Barlang című folyóiratban 1977. I-II. számában megjelent írásából. A méltatás teljes szöveg megtalálható a www.magyarbuvar.hu oldalon )


BÚVÁRINFÓ, 2007. OKTÓBER


SZERKESZTŐSÉG