Gyémánt Imre emlékére!


A magyar búvársportot pótolhatatlan veszteség érte.
Megdöbbentett mindenkit, hogy a mindannyiunk által szeretett és tisztelt Imre bácsi elhunyt. 66 éves korában, hírtelen és váratlanul ragadta el a halál.
Nagyon nehéz belenyugodni abba a gondolatba, hogy eltávozott az uszonyosúszás magyarországi Atyja.
Jelen pillanatban még nem mérhető fel, hogy ezzel mekkora csapás érte a búvársportot, de biztos, hogy halálával betölthetetlen űrt hagyott maga után.
37 éven keresztül meghatározó személyisége volt a hazai és a nemzetközi uszonyosúszó szakágnak.

Imre bácsi hihetetlen eredményes sportpályafutása véget ért.

Pályafutásának legkiemelkedőbb eredményei:
Világjátékokon: 4 arany, 8 ezüst, 10 bronzérem
Felnőtt világbajnokságokon: 8 arany, 10 ezüst, 10 bronzérem
Felnőtt Európa-bajnokságokon: 12 arany, 12 ezüst, 20 bronzérem
Junior Világbajnokságokon: 4 arany, 10 ezüst, 2 bronzérem
Junior Európa-bajnokságokon: 3 arany, 3 ezüst, 9 bronzérem
Valamint számtalan értékes döntős helyezés.

Az Országos Bajnokságokon - a különböző korcsoportokban - 76 versenyzője, közel félezer alkalommal állhatott a dobogó legmagasabb fokára.
A legkiemelkedőbb versenyzőinek (Savanya Norbert, Kanyó Dénes, Kiss Ferenc, Bozsó Beáta, Székely Andrea, Tóth Katalin, Ginczinger Edit, Veszelinov Annamária) megadatott az az óriási sikerélmény, hogy világversenyeken az Ő tiszteletükre szólhatott a Himnusz és kúszhatott a legmagasabbra a magyar zászló.
Számára is ez jelentette az elvégzett rengeteg edzésmunka igazi elismerését.
Versenyzői több száz alkalommal állítottak fel országos csúcsot, de voltak olyanok is, akiknek az időeredményei a világ és a kontinens legjobb eredményeiként kerültek fel a CMAS csúcslistáira.

Pályafutása alatt folyamatosan nevelte a tehetségeket, ezzel biztosította a Szegedi Muréna Búvárklubnak a sikereket, és azokat a versenyzőket, akik aztán a sportág hazai és nemzetközi élvonalában is sikeresen szerepeltek. 1970-től minden évben volt versenyzője a magyar válogatottban. 1970-től 2006-ig dolgozott a válogatott mellett és érdekében, a magyar sikerekért.
Nevéhez kötődött a - világhírűvé vált - szegedi uszonyosúszó sport kialakulása, valamint azoknak a versenyzőknek a felkészítése, akik világszínvonalú eredmények elérésére voltak képesek.
Eredményes munkájának elismeréseképpen 1985-ben megkapta a legmagasabb edzői elismerést, a mesteredzői címet.
Ezen eredmények eléréséhez hihetetlen szakmai felkészültségre, kitartásra, tanulásra, önképzésre és folyamatos megújulásra volt szüksége.
Állhatatos munkabírásával, szerénységével, hihetetlen szakmai ismeretével és a sportág iránti elkötelezettségével, valamint óriási alázattal mutatott példát munkatársainak, edző kollégáinak.
Szakmai felkészültségét a világon mindenhol elismerték.
Óriási tapasztalatait folyamatosan megosztotta kollégáival. Közvetlen emberi és munka kapcsolatot alakított ki mindenkivel, aki az uszonyosúszás érdekében tevékenykedett, de azzal is, aki csak a sportág iránt érdeklődött.
Tanítómestere volt a feltörekvő fiatal és nagyon tehetséges edző nemzedéknek.
Halála ritka eredményes sportkarriert szakított félbe.
Munkássága, eredményessége álljon példaként előttünk!
Az életművére, eredményeire örökké emlékezni fogunk.
Tisztelői, sporttársai, sportbarátai, az egész búvártársadalom búcsúzik Tőle.


Nyugodj békében Imre bácsi!


BÚVÁRINFÓ, 2007. FEBRUÁR