Eltávozott körünkből... Süpöl Ernő (Süsü)


Ismét kevesebben lettünk. Itt hagyott egy barátunk, búvártársunk, aki belopta magát szívünkbe szerénységével, kedvességével, nyugodtságával, tenni akarásával. Mindig maximálisan meg akart felelni azoknak a feladatoknak, melyeket Ő maga tűzött ki magának, ezért hajlandó volt mindent megtenni.

Első, NAUI Scuba Diver minősítését 1998-ban szerezte, ezután következett az Advanced Scuba Diver 2001-ben, a Mentőbúvári minősítés 2003-ban. Elkezdett érdeklődni a technikai merülések iránt, 2003-ban megszerezte a Nitrox minősítését is, 2004 őszén pedig beiratkozott egy IANTD Intro Cave tanfolyamra. 200 merüléssel a háta mögött 2005-ben sikeresen elvégezte a NAUI Master Diver tanfolyamot, 2006 elején pedig megkezdte az IANTD Cave Diver tanfolyamát, melyet sikeresen be is fejezett. Részt vett a Molnár János barlang új járatainak kutatásában, bekötelezésében, illetve térképezésében. Több mint 50 merülése során ebben a barlangban, merült nulla látási viszonyok között, mélyeket, hosszúakat és dekósakat. A búvárkodással párhuzamosan rendszeresen járt száraz barlangokba túrázni, Budapest, illetve Aggtelek környékén. Rendszeresen látogatta a romániai Isverna barlangot, itt ismerkedett meg a hideg vizes barlangi merüléssel, tervei közt szerepelt a Fekete szifon átúszása is, megfelelő gyakorlat megszerzése után.
Minden merülésén nyugodt és megfontolt volt, soha nem kapkodott, és nemegyszer előfordult, hogy zavaró körülmények hatására lemondta a merülést, annak ellenére, hogy már teljesen beöltözött. Mikor meghallottuk balesetének hírét, nem hittük el, hogy vele, pont vele megtörténhetett ilyesmi.
Ö sajnos már nem merülhet tovább velünk, de lelkünkben, gondolatainkban mindig ott lesz mellettünk, amikor a víz alatti birodalom útjait kutatjuk. Mi, búvártársai, barátai örökké fogjuk őrizni emlékét.

Nyugodjon békében.


BÚVÁRINFÓ, 2006. JÚLIUS


GYURKA ZSOLT