Eltávozott körünkből... Rádai Ödön


Szerkesztőségünk az MKBT tájékoztatójából értesült arról, hogy Dr. Rádai Ödön életének 77. évében 2004. március 7-én elhunyt...

Rádai Ödön a hazai könnyűbúvárkodás első, kiemelkedő, fogalmazhatunk úgy is minden túlzás nélkül, hogy legendás személyisége volt. Munkásságáról, a magyarországi búvárkodásban betöltött szerepéről röviden nehéz megemlékezni, hiszen tevékenysége nagyon sokrétű volt. Igyekeztük összegyűjteni élete jelentős eseményeit, eredményeit, és a lista egyre nőtt és nőtt... Végül úgy gondoltuk, hogy a legillendőbb megemlékezés az lesz, ha egy személyes ismerőse által, egy róla írt cikkből idézünk néhány gondolatot... Álljon itt néhány idézet Rádai Ödön munkásságára emlékeztetve Násfay Béla "Az első magyar "békaember"..." című, a BÚVÁRHARANG 1993/1. számában megjelent cikkéből:

"Rádai Ödön a hazai könnyűbúvár-tevékenység elindítója, az első "magyar békaember"..."
"...1953. szeptemberében egy olasz képeslapban különös ... eszközöket lát: maszkot és uszonyt. Nem sokkal később, a fényképek alapján elkészít egy búvárszemüveget, amelyet ... sikeresen ki is próbál..."
"...1954. őszén Rádai ... kutatóintézeti főnöke, dr. Kessler Hubert hathatós támogatásával és részvételével először merül ... oxigénes készülékkel..."
"1955. nyarán elkészíti első víz alatti fényképfelvételét..."
"1956. januárjában az Élet és Tudományban publikál ... a búvárkodásról..."
"1956. januárjában ... oxigénes készülékkel ... megkísérli a Baradla-Alsó-barlang második szifonjának átúszását..."
"...szeptemberben a bulgáriai Neszebárnál a tengerrel ismerkedik..."
"...1957. októberében sikeres merüléseket hajt végre a tapolcai Tavas-barlangban..."
"...1957. októberében tartja meg első ismeretterjesztő előadását ..., amit az elkövetkezö 15 évben még több mint 700 követ..."
"...Az elkövetkező években sorra jelennek meg búvárkönyvei - Kalandok a tenger mélyén (1963), Ásatások a víz alatt (1964), Búvárkalandok (1966)..."
"...A hatvanas évek derekán tudományos munkája Rádait gyakorlatilag eltávolítja a búvártevékenységtől..."
"...1990-ben azonban a régi szenvedélyét még egyszer feleleveníti a "Régészek a víz alatt és a levegőben" c. könyvében."

Dr. Rádai Ödönt a Magyar Búvár Szakszövetség tiszteletbeli tagjai közé választotta.

Nyugodjon békében...


BÚVÁRINFÓ, 2004. MÁJUS


SZERKESZTŐSÉG