Eltávozott körünkből... Philippe Tailliez


Egy szomorú hírről - némileg megkésve - tájékoztatjuk T. Olvasóinkat. Az elmúlt esztendő (2002) őszén, szeptember 26-án eltávozott körünkből az igen magas életkort, 97 esztendőt megért Philippe Tailliez.

Az idős francia urat a magyar búvárok J.Y. Cousteau: Csend világa című híres könyvéből ismerhették meg. P. Tailliez az 1930-as évek közepétől a búvárkodott. Az első időkben - kortársaihoz hasonlóan - a víz alatti halvadászatnak hódolt. A kezdetek kezdetén felszerelései közé tartozott már a teljes ABC felszerelés. (A Csend Világa c. könyvből megtudhatjuk, hogy az uszony és légzőcső használatát Cousteau is tőle vette át.) Tailliez - aki tengerésztiszt volt - 1936-ban kötött ismeretséget és barátságot Cousteau-val, ami több mint tizenöt évig tartott.
1945-ben Tailliezt a Francia Haditengerészet által létrehozott "Tengeralatti Kutatócsoport" parancsnokának nevezték ki. Ekkor Cousteau is a beosztottja volt, igaz, ez nem sokat számított, mert a csoport barátokból állt, és a közös érdeklődés, szenvedély vezette őket a vízfelszín alatti világ felfedezésében. Tailliez a könnyűbúvár felszerelések kipróbálásában, fejlesztésében jelentős feladatokat vállalt és végzett, majd a kapitány búvárcsoportjában dolgozott az első, legendás években. Érdekesség, hogy a Cousteau csoport első filmjét Tailliez egy befőttes üvegbe zárt 9,5 mm-es felvevővel forgatta. Részt vett a Dalton roncsának feltárásában, a francia partoknál történt aknamentesítésekben és roncskijelölésekben, de ott volt a vaucluse-i forrásbarlangban végzett, majdnem tragédiába torkolt merülésen, valamint a mahdiai gálya régészeti búvármunkáinál is.
A már említett könyv megjelenése után az 50-es évek elején Tailliez és Cousteau között megromlott a viszony. A könyvben és a való életben is méltatlanul háttérbe szorított Tailliez gyakorlatilag nem találkozott Cousteauval 1985-ig, amikor is a 80-dik születésnapján búvár elismerésben részesült. Végleges kibékülésükig még évek teltek el. Tailliez több búvár tárgyú szakkönyv, kiadvány szerzője, szerkesztője volt. A búvárkodás egész életét végéig elkísérte, még 2000-ben is merült. A CMAS vezetésének tiszteletbeli tagja volt.

Adózzunk tisztelettel Philippe Tailliez emlékének, nyugodjék békében.


BÚVÁRINFÓ, 2003. MÁRCIUS