Izverna-barlang - Románia, 2002. november 14-17.


2002. november 15-e tragikus napja a magyar búvárkodásnak. Ezen a pénteken két magyar búvár, a 41 éves P.L. és a 37 éves Sz.Gy. - jó barátok - tragikus körülmények között életüket vesztették az Izverna-barlangban. Az elhunytak tapasztalattal rendelkező búvárok (Master Scuba Diver, ill. Advanced Diver, és mindketten barlangi búvárminősítéssel is rendelkezetek) voltak, akik végrehajtottak már mintegy 140 és 100 merülést, melyek jelentős része (80, illetve 70) barlangban történt. Saját tulajdonú felszerelést használtak, melyek a leírás szerint a barlangi merüléseknek megfeleltek. A halálesetek a barlang egy levegős ágában történtek, hogy hogyan és miért, arra eddig nincs magyarázat. Tekintsük át a jelenleg ismert események történetét!

(A további anyag a búvárcsoport tagjaként a túrán résztvevő Németh Szabolcs által készített összeállításon és annak mellékletét képező, Mogyorósi Gábor által írt barlangismertetőn alapul. A közölt térképet Mogyorósi Gábor bocsátotta rendelkezésre az összeállításhoz.)

A búvárcsoport 2002. november 14-én a délutáni - esti órákban megérkezik a romániai Izverna falucskába.

November 15.

11.00 Szikszai Tibor (búvár- és barlangi búvároktató) merülésvezető megtartja a merülés előtti eligazítást.
11.00 Megkezdik a búvárok és segítőik a merülésvezető által ellenőrzött felszerelések behordását a Zöld-terembe, majd beöltöznek és előkészülnek a merülésekre.
14.30 Az első "merülő-hármas" megkezdi a 8°C hőmérsékletű Zöld-szifon vízében a merülést.
14.45 A második merülőpáros megkezdi a Zöld-szifonban a merülést.
15.50 Az első "merülő-hármas" befejezi a merülést, és a Sárga-szifon előtt lévő kiépített bázison elhelyezi a felszerelését.
16.15 Az első merülő-hármas a száraz kerülőjáraton visszatér a Zöld-terembe, és segít a harmadik (későbbiekben balesetet szenvedett Sz. Gy. és P. L. búvárok) merülőpárnak a beöltözésben.
16.45 A harmadik merülőpár megkezdi a merülést a Zöld-szifonban.
16.55 A negyedik merülőpár megkezdi a merülést a Zöld-szifonban.
17.00 A negyedik pár a Zöld-szifonon túl, a vízfelszínen utoléri a harmadik merülőpárt. Az újonnan érkezettek megkérdezik, hogy mehetnek-e tovább. Igenlő válasz után az egyik végén rögzített kötél segítségével kimásznak a patakmederbe, és elindulnak a Sárga-szifon felé.
17.45 A baleset feltételezett időpontja.
Kb. 17.55 - 18.00 A visszatér negyedik pár rátalál a bal lábán nyílt lábszártöréssel, arccal a patakmederben, a kb. térdig érő vízben fekvő Sz.Gy.-re. Jobb lába beszorult, felsőteste, feje (palackja) az erős sodrástól fehéren habzó víz alatt volt.
A negyedik pár sikertelenül próbálja kiszabadítani a beszorult testet.
15-20 perc múlva egyikük a száraz járaton segítségért visszatér a Zöld-terembe. Ekkor derül ki, hogy a harmadik pár másik tagja nem ért vissza a Zöld-terembe. Szikszai Tibor átveszi a mentés irányítását.
A negyedik pár tagja - aki a Zöld-terembe ment segítségért - visszatér a baleset helyszínén lévő társához. Miután közli társával, hogy a másik búvár, sem tért vissza, megnézik a beszorult búvártól mintegy 10-15 méterre, a víz alatt világító lámpát, és megtalálják P. L. élettelen testét a kb. 2,5 m mélységű, nyílt felszínű vízben. P. L. szájában volt a légzőautomata, 12 literes palackjaiban 150 és 130 bar nyomású levegő volt.
19.16 A felszínen, illetve a barlangban lévő többi búvár megkezdi az eltűntnek vélt P. L. keresését a Sárga-, a Fekete- és végül a Zöld-szifonban.
19.50 A riasztott és a keresésben résztvevő búvárok megérkeznek a baleset helyszínére.
20.11 P. L.-t a Zöld-szifonon keresztül a Zöld-terembe viszik.

November 16.

00.30 Többszöri sikertelen kísérlet ellenére a búvárok a beszorult Sz. Gy.-t nem tudják kiszabadítani. A Rendőrség másnap reggelig lezárja a barlangot. Értesítik a Romániai Barlangi Mentő Szolgálatot.
09.00 - 17.30 Megérkezik a Román Barlangi Mentö Szolgálat, és megfelelő felszerelésekkel, nagy nehézségek árán kiszabadítják Sz. Gy. testét, majd a magyar búvártársak segítségével mindkét elhunyt búvárt a felszínre hozzák.

November 17.

12.00-kor a Rendőrség balesetnek nyilvánítja a történteket.

Magyarázat a térképhez:

- Az Izverna-barlang Románia Dél-nyugati részén, Herkulesfürdő és a Cserna völgyétől Dél-keletre húzódó Mehedin hegységben, 400 méter tengerszint feletti magasságban található, egy aktív forrásbarlang. A barlangászok könnyen járhatónak minősítik a barlangot.
- A Zöld-tó, melyből indul a Zöld-szifon kb. 150 méter távolságban van a bejárattól.
- A Zöld-szifon kb. 50 méter hosszúságú, mélysége 15 méter. A közel ellipszis átmérőjű csőre emlékeztető szifonban oldaljárat nincsen, a járat - leszámítva a barna kavicsos, hordalékos indulás helyét - szálkőzetben halad. A szifonban nincs oldaljárat, tehát kizárt az eltévedés, általában a búvárok nem használnak vezetőkötelet.
- A szifon után egy átlagosan 2-3 méter szélességű patakos járaton vezet az út a Sárga-tóhoz.
- A Zöld-tótól egy száraz járaton is el lehet jutni a Sárga-tóig.
- Sárga-tó előtt lévő kiépített bázisig (platform) magasnyomású tömlő vezet be, mellyel a palackok feltölthetők.
- A Sárga-tó kb. 10 méter széles, 30 méter hosszú, a Sárga-szifon 5-8 méter hosszúságú és 4-6 méter mélységű.
- A szifonon túl egy kis tóból meredek lejtőn lehet kimászni és újabb száraz járaton, mintegy 100 méter megtétele után érhető el a Fekete-szifon.
(Megjegyzés: A közölt vízfelületek nagyságát, víz mélységét a csapadék viszonyok jelentősen befolyásolják.)


BÚVÁRINFÓ, 2003. JANUÁR


SZERKESZTŐSÉG