KATONABÚVÁROK

2017. JÚNIUS 15.

Több kiképzésen, gyakorlaton vettek részt az elmúlt hónapokban a magyar katonabúvárok.

Április 18-ától négyhetes búvár alaptanfolyam zajlott az ország több pontján. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái sikeres vizsgájukat követően III. osztályú búvár képzettséget szereznek. Márton Róbert főtörzsőrmester, mesterbúvár, „C” fokozatú búvár oktató (lenti képen), a tanfolyam vezetőjének tájékoztatása szerint tizenöten kezdték meg a tanfolyamot, de egészségügyi problémák miatt jelenleg már csak tizenketten maradtak az osztályos címért. A kiképzés kéthetes elméleti felkészítéssel és védett-vízi merülésekkel kezdődött Szentesen. A folytatás a Mályi- és a Nyéki tavakon volt, ahol a nyíltvízi merülést gyakorolják rossz látási viszonyok és 10-12 Celsius-fokos vízhőmérséklet közepette. További részleteket itt olvashatnak az érdeklődők.

Április közepén az életmentést (is) gyakorolták a katonabúvárok három alakulata Szentesen. Az éves mentőbúvár-tanfolyam egyik különlegessége az volt, hogy a civilek kiemelésén túl a bajbajutott búvárok mentését is gyakorolhatták a résztvevők.

Május végén az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél búvárösszevonás keretében a tárgykeresést gyakorolták a több katonai szervezettől Szentesre delegált katonabúvárok. A feladatot a Kurca medrében, a Dobovszky és az Eszperantó híd közötti szakaszon hajtották végre, a talált tárgyakat felszínre hozták, így tisztább lett a meder. A sokféle palack, műanyagdarab és kerékpárváz mellett még egy 2006-os serleg is a felszínre került, amelyet tulajdonosa valószínűleg véletlen ejthetett a vízbe. (A szentesi Városellátó Nonprofit Kft. vállalta, hogy a búvárok által felszínre hozott hulladékot elszállítják). Színes foltja-napja is volt a gyakorlatnak: a munkálatokat egy óvodáscsoport is végignézte, s a gyerekek türelmesen, nagy érdeklődéssel figyelték a katonák tevékenységét.

Június elején éves búvárösszevonást tartottak az Alcsi Holt-Tiszánál, ahol a Magyar Honvédség alakulatainak szakemberei többek között a helikopterből történő vízi deszantolást gyakorolták. A szolnoki különleges rendeltetésű katonák eközben a helikopterbázistól nem messze, az MH Béketámogató Kiképző Központban elméleti képzéseken is részt vettek.

Forrás: honvedelem.hu