BÚVÁRVERSENYSPORT – USZONYOSÚSZÓ VB ÉS EGYETEMI VB

2016. JÚLIUS 4.

A felnőtt uszonyosúszó világbajnokságot a görögországi Voloszban rendezték június 22-29-e között. A Országos Bajnokság alapján az utazó keretbe Kosina Gergő, Kanyó Dénes, Gruber Kornél, Dimák Dávid, Hamlin Matthew, Szenes Mátyás, Senánszky Petra, Varga Krisztina, Károlyi Csilla, Dudás Zita, Kovács Zsófia került.

A világverseny első napján minden éremből nyertek egyet versenyzőink.  Senánszky Petra a 100 méteres női uszonyos gyorsúszásban világrekorddal védte meg védte világbajnoki címét, ugyanitt Varga Krisztina harmadik lett. A férfiaknál Kosina Gergő ezüstérmes lett. Így mindhárman kvalifikálták magukat a nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport-eseményére, a 2017-es Világjátékokra.

A második nap újabb három magyar érem született: Kosina Gergő és Senánszky Petra is világcsúccsal diadalmaskodott, míg Varga Krisztina ezüstérmet nyert.

A verseny harmadik napján ismét remekelt Senánszky Petra, így megismételte tavalyi fantasztikus vb- sikerét, mivel ezúttal is megnyerte az 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszást, sőt mindhárom távon világcsúccsal diadalmaskodott. Így a magyar versenyzők „gyűjteménye” már négy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel gyarapodott.

A folytatásban, a negyedik napon a magyar férfi és női 4x100 méteres váltó is kvalifikálta magát a jövő évi Világjátékokra. A világbajnokságon Magyarország az éremtáblázat 4.helyén zárt (Oroszország, Kína és Dél-Korea mögött). Versenyzőink összesen 4 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek. A vb erősségét mi sem bizonyítja jobban, hogy összesen 22(!) világcsúcsot döntöttek meg a versenyzők.

A vb-t követően – június 29-én 30-án – a sportág egyetemi világbajnokságát rendezték meg Voloszban. A magyar színeket öten, Kosara Géza, Kosina Gergő, Takács Krisztián, Kovács Zsófia, Senánszky Petra képviselték.  (A program és a magyarok versenyszámai itt érhető el.)

Az egyetemi világbajnokság első napján Senánszky Petra ott folytatta, ahol a vb- abbahagyta: 50 és 200 méteren is megnyerte az uszonyos gyorsúszást. Kétszázon közel állt az éremhez Kovács Zsófia is, aki új egyéni csúccsal negyedik lett.

A verseny második napján Kosina Gergő két, Senánszky Petra egy arany-, Kosara Géza pedig bronzérmet érmet nyert, így öt első és egy harmadik hellyel zárták a magyar versenyzők az egyetemi világbajnokságot.

Forrás: buvar.hu