USZONYOSÚSZÓ OB – BELÉPŐK A VB-RE

2016. MÁJUS 25.

Május 21-22-én Egerben rendezték a Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokságot. A hazai versenyek közül vitathatatlanul a legfontosabb megmérettetés az ob, azonban most az is nagy jelentőséget adott az országos seregszemlének mivel ez volt az utolsó kvalifikációs lehetőség a világbajnokságra. A görögországi vb a verseny súlyán kívül azért nagyon fontos, mert az lesz ez a 2017. évi Világjátékok egyetlen kvalifikációs versenye.

Az országos bajnokságon ezúttal is kiemelkedő eredményeket ért el Senánszky Petra. Az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban 21.01 másodpercet úszott, ezzel saját korábbi világcsúcsát (21.26) múlta felül, 100 méteren a sját világcsúcsát 1 másodperccel javította meg. Az uszonyos gyorsúszás 200 méteres távján az eddigi legjobb időeredmény (1:43.43) az orosz Szimonova nevéhez fűződött, azonban Senánszky 1:42.64-es eredménnyel ezt is túlszárnyalta, így már valamennyi távon világcsúcstartó lett.

Senánszky Petra rekordjai mellett több országos csúcsot is megdöntöttek a résztvevők.

A felnőtt férfiaknál 100 m uszonyos gyorsúszásban Kosina Gergő a világ egyik legjobb időeredményével diadalmaskodott. Az ifjúságiak mezőnyéből Szabó Anita emelkedett ki, aki egy kivételével valamennyi egyéni versenyszámát megnyerte, valamint csapatával a váltókat is, így összesen 14 arannyal zárt. A gyermek korosztályban a fiúknál Lipők Larion, a lányoknál pedig Pernyész Dorottya büszkélkedhet azzal, hogy minden egyéni számban az első helyen végzett. Az OB eredményei itt érhetők el.

A felnőtt világbajnokságot a görögországi Voloszban rendezik június 22-29-én, az ifjúsági vb-nek a franciaországi Annemasse ad otthont július 4. és 11. között. Az ob eredményei alapján véglegessé vált a felnőtt VB-re utazók kerete: Kosina Gergő, Kanyó Dénes, Gruber Kornél, Dimák Dávid, Hamlin Matthew, Szenes Mátyás, Senánszky Petra, Varga Krisztina, Károlyi Csilla, Dudás Zita, Kovács Zsófia. A junior vb-re utazó válogatott –várhatóan 10-12 fő –, bár nagyjából összeállt, még változhat, lévén, hogy ott még lehetőség van a szintidők teljesítésére.

Forrás: buvar.hu