BÚVÁRVERSENYZŐK ÉS AZ MBSZ ELNÖKÉNEK ELISMERÉSE

2016. FEBRUÁR 17.

Legjobb versenyzőit díjazta – 2015-ben nyújtott kiemelkedő eredményükért – a MOB nem olimpia sportágak szakmai tagozata. A búvárúszók közül Senánszky Petra és Balázs Péter részesült elismerésben. Az első alkalommal odaítélt Dr. Leyrer Richárd Sportvezetői Díjat Dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke kapta.

A nem olimpiai sportágak évértékelőjén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: világszerte több százmilliós, Magyarországon pedig több mint 60 ezres tábora van a nem olimpiai sportoknak. Kiemelte, hogy a magyarok ezekben a sportágakban tavaly 34 világbajnoki és 39 Európa-bajnoki címet nyertek, és számos sportágban jelentős világversenyeket rendeznek meg hazánkban. Hozzátette: a nem olimpia sportok elismerését jelzi, hogy az elmúlt három évben 270 millió forintról 402-re emelték a közvetlen állami támogatást, emellett részesülnek a felzárkóztatási alapból is. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kijelentette, hogy a MOB vezetése nem tesz különbséget az ötkarikás és a nem olimpiai sportágak között. Úgy fogalmazott: „egy család vagyunk, fontosak a nem olimpiai sportágak sikerei is”. Dr. Mészáros János, a szakmai tagozat elnöke azt mondta: úgy érzi, a magyar sportvezetés befogadta a nem olimpia sportágakat, megértő fülekre és segítségre találnak. A MOB-alelnök arra is kitért, hogy több sportáguk ott van az olimpia kapujában, és 2020-ben vagy 2024-ben bekerülhetnek az ötkarikás programba. Dr. Mészáros elmondása szerint az évértékelővel arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a nem olimpiai sportágakat űzők sokan vannak és szép eredményeket érnek el. Hozzáfűzte: „aki komoly értéket képvisel, azokat el kell ismernünk, bajnokként kell kezelnünk”.

A díjátadón a tagozathoz tartozó 45 szövetség – a biliárdtól a vízisíig – legjobb, világ- vagy Európa-bajnoki érmes sportolói, csapatai részesültek elismerésben. Összesen 22 sportág 35 versenyzőjét jutalmazták. A búvárúszók közül a 2015-ben uszonyosúszásban három vb-aranyat nyert Senánszky Petra, és a tájékozódási búvárúszásban újabb világbajnoki címet szerzett Balázs Péter lett díjazott.

Az évértékelőn átadták a Dr. Leyrer Richárd, a tagozat egy éve elhunyt korábbi elnökének tiszteletére alapított sportvezetői díjat. Ezt Dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke kapta. A sportvezető azzal érdemelte ki az elismerést, hogy vezetése alatt a hazai szövetség számos világversenyt rendezett Magyarországon, az uszonyosúszás pedig az elmúlt évek egyik legeredményesebb nem olimpiai sportága volt.

Forrás: buvar.hu fotó: MOB/Szalmás Péter