BÚVÁRVERSENYSPORT -  USZONYOSÚSZÓ-OB

2015. MÁJUS 27.

Május 23-24-én rendezték meg a Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Uszonyosúszó Nyílt Országos Bajnokságot az egri Bitskey Aladár Sportuszodában. A verseny külön tétje, hogy ez volt az utolsó kvalifikációs lehetőség a nyári világversenyekre.

Az ob-n közel kétszázan vettek részt több országos csúcs is megdőlt. Világszínvonalú időeredménnyel (6:20.12 perc) ért célba a férfi 800 m-es felszíni úszásban Kanyó Dénes (képünkön) , aki több mint három másodpercet faragott le saját, korábbi rekordjából.

„Teljesítménye bizakodásra ad okot a világbajnokság előtt. Ez az eredmény akár a dobogóra is elég lehet, ráadásul neki több jó száma is van” – értékelt Veress András, a Magyar Búvár Szakszövetség uszonyosúszó szakbizottságának elnöke.

Az országos bajnokság után a szakvezetés kijelölte az év világversenyein résztvevő magyar válogatottakat. A kínai Jantajban sorra kerülő felnőtt vb-re (július 15-23.) utazó csapatba Kanyó Dénes, Kosina Gergő, Senánszky Petra, Varga Krisztina és Kardos Laura mellé bekerült Kovács Zsófia is: ezáltal Magyarország egy csapat versenyszámban, a női 4x100 méteres felszíni úszásban is képviselteti magát.

Veress András elmondása szerint Senánszky, Varga, Kanyó és Kosina egyaránt éremeséllyel indulnak a vb-n, Kardos, Kovács és a női váltó célja a döntőbe jutás lehet. A szakvezetés két aranyéremben és további dobogós helyekben bízik.

A 18 éven aluliak – időrendben hamarabb sorra kerülő – szerbiai kontinensviadalára (július 1-7.) tízfős küldöttség utazik: Jancsovics Dániel, Varga Erik, Kádár-Németh Kristóf, Mozsár Alex, Grúber Kornél, illetve Nyerges Petra, Szűcs Rebeka, Szabó Anita, Blaszák Lilla és Hajnács Lili. A magyar fiatalok az egyéni számokon kívül a két fiú- és két lány váltóban is harcba szállnak. „Grúber Kornél abszolút éremesélyes és Szabó Anita is képes lehet dobogós hely elérésére, ha az eddigiekhez hasonlóan jól teljesít. Hatalmas csatákban dőlt el a váltók összetétele, ami predesztinál egy jó helyezésre. A 4x200 méteres váltók nagyobb eséllyel indulnak az éremért, de 4x100-on is jó eredményeket remélünk. Ha minden jól alakul, szólni fog a magyar himnusz Belgrádban, és további érmek is összejöhetnek” – kalkulált Veress András. A szakember hozzátette: a junior válogatott több tagja is még nagyon fiatal, ami azt jelenti, hogy jövőre – és talán két év múlva is – még jobb eredmények várhatók a csapattól. Az uszonyosúszó-ob részletes eredményei itt érhetők el.

Forrás: buvar.hu / képek: buvar.hu