BÚVÁR VERSENYSPORT – MAGYAR SIKEREK

2015. MÁJUS 8.

Május 2-3-i hírünkben írtunk arról, hogy május első hétvégéjén két búvár sportágban is fontos versenyen vesznek részt a magyar sportolók. A fiatal uszonyosúszók Kecskeméten álltak rajthoz, a vízi hokisok Csehországban mérettették meg magukat.

A II. Fiatal Uszonyosúszók Világtalálkozójára több országból érkeztek Kecskemétre, így például voltak indulók Litvániából, Szlovákiából, Ausztriából, de még Dél-Afrikából is.
Az utánpótlás válogatottba meghívott magyar fiatalok sikeresen szerepeltek a Világtalálkozón, összesen 26 arany-, 17 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek. A válogatott ezzel az első helyen végzett az éremtáblázaton.

A legjobb serdülő és ifjúsági versenyzőkből álló csapatból a serdülő lányoknál Kothencz Petra, az ifjúságiaknál pedig Szabó Anita a váltó elsőségek mellett minden egyéni versenyszámát megnyerte, utóbbi ráadásul junior Európa-bajnoki szintidőt is úszott az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban.

„Remek lehetőség volt ez a fiataloknak, hogy válogatott csapatként is összecsiszolódjanak, megtapasztalják, milyen érzés nemzeti színű pólóban szerepelni. Szinte kivétel nélkül minden vízbeugrásukkal egyéni csúcsokat döntöttek, a váltó versenyszámokban pedig jócskán túlszárnyalták a hasonló korosztályú válogatottak korábbi időeredményeit. Bízunk benne, hogy ez a társaság egy-két év múlva már junior világversenyeken fog hasonlóan eredményesen szerepelni, egyéni és csapat szinten is szép jövő áll előttük” – értékelte a fiatalok szereplését Kókai Dávid, aki Veress Andrással közösen irányította a válogatott csapatot. (A részletes eredmények itt érhetők el.)

A Ceské Budejovicében megrendezett 8. Bud Pig Cup elnevezésű nyílt nemzetközi víz alatti hoki bajnokságon összesen 25 csapat vett részt, hazánkat öt együttes képviselte. Versenyzőink jól szerepeltek, a férfiaknál és a nőknél is egy-egy második helyezést szereztek 2-án tornán.

A víz alatti hokiban ritkaságszámba megy, hogy külön női divízió legyen egy tornán, Csehországban viszont kilenc női alakulat is vízbe szállt. A Budapest Ladies 1-es csapata az erős mezőnyben a döntőben 1-0-ra kikapott a végső győztes angol csapattól. Női utánpótlás csapatunk három fölényes győzelemmel hatodik lett.

Tizenhat gárdából állt a férfiak mezőnye, amely körmérkőzéseket követően alsó- és felsőházra osztódott. A Budapest 1-es csapat a nőkhöz hasonlóan bejutott a döntőbe, ám ott a világviszonylatban is kiemelkedő játékerejű török együttes ellen 1-0-ra alulmaradt. A pécsi-szigetvári Piranhák a felsőház hetedik helyét szerezték meg, míg a fővárosiak Budapest 2 néven indult utánpótlás legénysége harmadikként zárt az alsóházban.

„Nagyon eredményes tornát tudhatunk magunk mögött. A megnövekedett létszám és a kiváló eredmények alapján kijelenthetjük, hogy az új edzésprogram beigazolta a hozzá fűzött reményeket. Rengeteget fejlődtünk a többi csapathoz képest az elmúlt évben” – értékelte a szereplést Cserkúthy András, a Magyar Búvár Szakszövetség víz alatti hoki szakbizottságának elnöke.

Forrás és képek: buvar.hu