IttHon történ…


SSI Magyarország éves fórum. Az SSI Magyarország hagyományos éves fórumát idén január 24-én, Budapesten tartotta, a Sea-Watch Búváráruházban. Szabó-Latosinszky Attila, az SSI Magyarország tulajdonosa köszöntötte a rendezvény közel száz résztvevőjét. A köszöntést követő előadásán elmondta, hogy az elmúlt évi tulajdonos váltás után jelentős – mondhatjuk, hogy egyedülálló – fejlődés-fejlesztés történt az oktatási rendszerben. Az idei évtől – gyakorlatilag – minden elektronikus formában történik, a tanfolyamra jelentkezés, az anyagok elérhetősége, de a regisztráció és a befizetések is. Elkészültek a digitális anyagok: a képeket, videókat tartalmazó tananyagok-tankönyvek 22 (!) nyelven (magyarul is) érhetők el, a merülésnyilvántartó könyvek (ami egy komplex rendszer, az adatokon kívül fotók, digitális igazoló aláírások, egyes búvárkomputerek teljes adattartalma, stb. is feltölthető), s az új minősítő kártyák is. Az anyagok egyes okos mobiltelefonon is elérhetők online formában, de gépekre le is tölthetők. (Természetesen igény esetén az anyagok elérhetőek „papír alapon” is.) Az új fejlesztéseknek köszönhetően az SSI búvároktatók figyelemmel tudják kísérni, hogy a hallgatóik hol tartanak a tananyagban, magyarul távfelügyeletet tudnak ellátni. Az előadás után került sor a legeredményesebb búvárcentrumok és búvároktatók elismeréseinek átadására. Az elmúlt évben a legeredményesebb SSI búvárbázisok sorrendje az alábbiak szerint alakult: 1. Elite Divers, 2. Buborék Búvárközpont, 3. Picco Búvárszerviz DC. A legeredményesebb búvároktatók sorrendje: 1. Mátrai Gábor, 2. Mocsai András, 3. Nagy András. A 2014 évi teljesítményük alapján huszonkilenc (!) fő Century 100 Instructor, öt fő Silver 300 Instructor, négy fő Gold 500 Instructor és ketten pedig Platinium 1000 Instructor minősítést kapott. (Az elismerésben részesülteknek Szerkesztőségünk gratulál!) A rendezvény hivatalos részének befejezése után a szervezők büfével zárták a találkozót, amikor gyorsan kialakultak „kiscsoportos” beszélgetések. A korábbi évekhez hasonlóan a búvároktatók idén is nagy kedvezményekkel vásárolhattak felszereléseket.

II. Magyar Technikai Búvár Találkozó. A rendezvényre Budapesten, január 31-én került sor a TDI-SDI Magyarország – vezetője Nagy T. János (Tüzi) búvároktató, a rendezvény kezdeményezője – és a Magyar Búvár Szakszövetség szervezésében. (A rendezvényről részletes beszámoló olvasható lapunk vezércikkében Szarka Géza búvároktató tollából. Szerk. megjegyzése)

UEF Búvároktatói Kollégium. Február 21-én, immár 18. alkalommal tartotta a UEF, a Víz alatti Felfedezők Szövetsége – az egyetlen magyar alapítású búvároktatási szervezet – a Búvároktatói Kollégiumi ülését. A rendezvénynek az újbudai Sport11 Sportcentrum adott otthont. A rendezvényen a közelmúlt eredményeit, illetve az idei év terveit, lehetőségeit tekintették át Nagy Sándor búvároktató vezetésével a résztvevők.

II. Barlangi Búvár Találkozó. A Találkozót a Magyar Búvár Szakszövetség  február 21-én, Szentendrén, a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban rendezte.

XIII. Búvárfotós Országos Bajnokság. A Magyar Búvár Szakszövetség által szervezett BOB 2015. évi verseny – melyen minden búvároktatási rendszer magyar búvárfotósa részt vehetett – regisztrációja és a képfeltöltés február 15-én kezdődött el. A szervezők határidő hosszabbítása után, március 8-án zárult a verseny ezen szakasza. A szervezők tájékoztatása szerint harmincöten neveztek, de csak harmincan töltöttek fel összesen 345 képet az öt kategóriában. A zsűri március harmadik hetében kezdte meg a képek első körös elbírálását, pontozását, s végül 331 kép alapján állította fel a végső sorrendet. A díjátadó gálára április 9-én a Magyar Sportok Házában került sor. A Bajnokság végeredménye az alábbiak szerint alakult:

Nagy látószögű felvételek
I. helyezett: Tökölyi Csaba
II. helyezett: Schäffer Ádám Dávid
III. helyezett: Tóth József

Hal felvételek
I. helyezett: Tóth József
II. helyezett: Válóczy István Sándor
III. helyezett: Násfayné Kőházi Mária

Makro felvételek
I. helyezett: Pohl András
II. helyezett: Násfay Béla
III. helyezett: Bálint Attila

Kompakt géppel készült felvételek
I. helyezett: Násfayné Kőházi Mária
II. helyezett: Szabó Tamás
III. helyezett: Szita Balázs

Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
I. helyezett: Násfay Béla
II. helyezett: Kurucz Balázs
III. helyezett: Násfay Béla

Nagydíjas, összetett győztes: Násfay Béla
A verseny legjobb felvétele (Best of show): Násfay Béla

Szerkesztőségünk gratulál az összes résztvevőnek és kiemelten a díjazott búvárfotográfusoknak!

Katonabúvárok. Az esztendő első hónapjaiban több érdekes hír is megjelent a hazai katonabúvárokról, a kiképzésükről, felkészülésükről, különleges helyszínen, a Kőbányai pincerendszerben végrehajtott zárttéri merüléseikről. Külön érdekesség, hogy az MTV1 Célkeresztben című sorozat adásában bepillanthattak a nézők magyar katonai búvárok világába. (Az adás – nevezhetjük érdekes búvárfilmnek is – a honvédelem.hu oldalon elérhető. – Szerk. megjegyzése.)

Búvárfotós siker. Érdekes fordulat következett be az Év Természetfotósa 2014-ben a NaturArt-Magyar Természetfotósok Szövetsége által meghirdetett versenyen. Az eredeti győztestől március közepén elvették a díjat és a korábbi második helyezett Selmeczi Dániel búvárfotográfusnak ítélték oda a megtisztelő címet. Szerkesztőségünk Selmeczi Dánielnek szívből gratulál!

Búvárversenysport – X. CMAS Uszonyosúszó Világkupa. Egerben, a Bicskey Aladár uszodában, február 27-e és március 1-e között rendezte a Magyar Búvár Szakszövetség az idei első Világkupa fordulót. A versenyre négy kontinens 21 országából, 60 csapat, több, 420 sportolója és csapatvezetője érkezett, ami részvételi rekordnak számít. A magyar versenyzők kiválóan szerepeltek, összesen 18 érmet szereztek, s négy versenyző, hat számban teljesítette a világbajnoki szintet.


BÚVÁRINFÓ, 2015. JANUÁR-FEBRUÁR-MÁRCIUS


SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEÁLLÍTÁS