2014-ben történt…


Január 25-én rendezte meg az MBSZ az V. Magyar Búvároktatói Találkozót, melynek fő témája a búvároktatás volt. Sajnos egyes előadások rossz visszhangot keltettek, így az évek óta sikeres rendezvényre némi árnyék vetült…

Az SSI Magyarország éves fórumát február 1-jén rendezte, melyen Szabó-Latosinszky Attila, a rendszer tulajdonos tartott előadást. Elismeréseket is átadtak: SSI búvárbázisok sorrendje: 1. Art of Diving, 2. Cousteau Akadémia, 3. Aquanaut DC. Legeredményesebb búvároktatók: 1. Dóra Gyula, 2. Gönczy Attila, 3. Mátrai Gábor.

A miskolci Manták Búvár Egyesület – Juhász Krisztián vezetésével – megkezdte a rudabányai bányató sportcélú hasznosítását, így egy újabb érdekes területtel bővült a hazai merülőhelyek választéka.

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma és a Dunai Kulturális Folyosó projekt szervezői poszter kiállítást rendeztek április elején „A múlt sodrásában - víz alatti örökségünk nyomában” címmel.

Búvártörténeti kiállítás – rendezői Lengyel László és dr. Puskás Norbert – nyílt a csobánkai Baross Péter Közösségi Házban április 12-én, mely átfogóan mutatja be magyar könnyűbúvárok által használt búvárfelszereléseket az 1950-es évektől napjainkig.

Kecskeméten, május 3-4-én a Fiatal Uszonyosúszók I. Világtalálkozóján a 16 fős magyar csapat 31 arany-, 22 ezüst- és 16 bronzérmet szerzett.

A Győri Búvár SE június 7-én, megalakulásának 50 éves évfordulóján, szezonnyitó- és emléktábla avató jubileumi merülést szervezett a Hegyeshalmi búvárbázisán.

A krétai Junior Uszonyosúszó Világbajnokságon (június 25-től július 1-ig) a 10 fős magyar válogatott számos érmet – köztük több aranyat – szerzett.

A II. Magyar Búvár Tábort július 14-e és 20-a között szervezte meg Nagy András SSI búvároktató, a Picco DC vezetője a hegyeshalmi bányatónál.

A Balaton átúszás során, július 19-én, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egy-egy alakulata búvárruhában gyalogolt át a tó alján Révfülöpről Balatonboglárra.

A Ligarnóban, július 27. és augusztus 5-e között megrendezett 25. Uszonyosúszó Európa Bajnokságon a magyar válogatott négy arany- és egy ezüstéremmel végül is az éremtáblázat második helyén végzett. Két nappal az Eb után a Nemzetközi Egyetemi Uszonyosúszó Bajnokságon részt vevő két magyar versenyző három arany-, egy ezüst- és három bronzérmet gyűjtött be.

„Múltjukba merültek a katonabúvárok…” írta Lévai Miklós az augusztus 8-án, Debrecenben, nagy érdeklődés mellett megtartott 4. Országos Katonabúvár Találkozóról.

Gyékényesen rendezték meg augusztus 18-a és 24-e között a 24. Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságot és a 6. Junior Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságot. A hazai versenyzők összesen három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel búcsúztak az Eb-től.

Augusztus végén különleges küldetést hajtottak végre a Magyar Honvédség búvárai és az MTA ATOMKI kutatói a romániai Retyezát-hegységben, ahol – 10 napon keresztül – a 2.050 méter magasságban található Bukura-tó alját vizsgálták és térképezték fel.

A Lighthouse Divecenter szeptember 6-án rendezte meg az érdekes programokkal tarkított 6. Nemzetközi Búvárkarnevált a Hegyeshalmi bányatónál, a Deepex-Búvár Kft. bázisán.

Szeptember 25-én kiállítás nyílt az SMS Szent István csatahajóról a zágrábi Magyar Intézet kiállítótermében, melyen a korábbi horvát-magyar búvárrégészeti expedíciók által felszínre hozott tárgyak is szerepeltek.

Az Év Sportolói Díjak átadására november 21-én, az MBSZ évzáró ünnepségén került sor.

November 29-én a hazai legnagyobb búvárkereskedés, a Sea-Watch Búváráruház – a korábbi évekhez hasonlóan – évzáró búvártalálkozót és termékbemutatót rendezett.

Az MBSZ CMAS Búvároktatói Kollégiuma december 6-án tartotta idei második ülését a Magyar Sport Házában.


BÚVÁRINFÓ, 2014. OKTÓBER-NOVEMBER-DECEMBER

SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEÁLLÍTÁS - A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL…