IttHon történt…


Emléktábla avatás. A Győri Búvár SE megalakulásának 50 éves évfordulóján szezonnyitó és emléktábla avató jubileumi merülést szerveztek június 7-én a klub tagjai a Hegyeshalmi búvárbázisukon. (A félszáz éves évforduló kapcsán lapunkban a búvárklubról egy részletes összefoglaló-beszámoló olvasható. Szerk. megjegyzése)

Magyar Búvár Tábor. Idén már második alkalommal szervezte meg július 14-20 között a Magyar Búvár Tábort Nagy András SSI búvároktató, a Picco DC vezetője. A tavalyihoz hasonlóan a tábor helyszíne a Győri Búvár SE hegyeshalmi bázisa volt. A tábor a résztvevők elmondása, a közösségi oldalakon közzétett fotóik, hozzászólásaik alapján jól sikerült, bár az időjárás nem a kegyesebbik arcát mutatta. Az előzetes ígéretek szerint jövőre is lesz Magyar Búvár Tábor. Akkor már a harmadik!

Katonabúvárok. Az elmúlt években egyre többször tekinthetünk be a magyar katonabúvárok életébe a Honvédelem című folyóirat és világhálós oldala jóvoltából. Megismerkedhetünk a katonák kiképzésével, a különféle gyakorlataikkal, küldetéseikkel, de esetenként a szabadidős búvártevékenységükkel. S az említett sajtó „termékek” gazdag képanyaggal és videókkal is színesebbé teszik a történéseket, melyekből mi, búvárok számos kisebb-nagyobb „titkot” is elleshetünk. Az idei nyáron is több alkalommal olvashattunk a Magyar Honvédség búvárairól. A nyári történetek közül - többek között a honvedelem.hu oldalon megjelent írások alapján - csak két eseményt emelünk ki…

Átgyalogoltak a Balatonon. Július 19-én a 32. Pek-Snack Balaton-átúszás során a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.200 méteres távot 7.258 résztvevő teljesítette. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egy-egy alakulata búvárruhában gyalogolt át a tó alján Révfülöpről Balatonboglárra. Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje, tájékoztatása szerint az erőpróbát a Balaton-átúszással egy időben, az úszók mellett és alatt tartották. A négy párból álló csapat a tó fenekén, nehézbúvárruhában gyalogolta át a Balatont egy hajó és egy ponton kíséretében. Egy-egy pár 1.300 métert tett meg a víz alatt, majd váltották egymást. A kommunikációs altiszt elmondása szerint a látótávolság mindössze 70-80 centiméter volt és lábszárközépig érő iszapban gyalogoltak. A több mint öt kilométeres távot 3 óra 10 perc alatt teljesítették a búvárok. A felszín alatt gyalogló katonabúvárok mellett tizenharmadik alkalommal is teljesítették a Balaton-átúszást az „Úszó Erőd” tagjai, közel háromszáz katona érkezett be folyamatosan a balatonboglári célba.

Különleges, magashegyi küldetés. Augusztus végén különleges küldetésre indultak a Magyar Honvédség búvárai és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Atommagkutató Intézetének munkatársai. A „Retyezát 2014” elnevezésű expedíció tíz katonabúvárból és négy kutatóból álló csoportja a déli Kárpátokban, a Retyezát-hegységben, a tengerszint felett 2.050 méter magasságban található Bukura-tó medrét vizsgálták tíz napon keresztül. A tó egészen különleges képződmény, mivel az az utolsó, mely térségünkben a jégkorszakból fennmaradt. A résztvevők hazaérkezésük után, szeptember 12-én, Debrecenben, a Magyar Honvédség 5. számú Bocskai István Lövészdandár udvarán tartott rendhagyó sajtótájékoztatón számoltak be a küldetés sikeres teljesítéséről. Elmondták, hogy az expedíció résztvevői nehéz, sziklás, erősen tagolt felszínen jutottak fel az 1.500 méter magasságban kialakított alaptáborukba, úgy, hogy a felszerelésüket is maguk vitték fel. A tóhoz a búvárok - a töltött 15 literes palackjaikkal - naponta felmentek. (Merülés után természetesen le is hozták a palackokat.) A tó legmélyebb pontja 16 méter volt, viszont 8 méter alatt a víz hőmérséklete mindössze 4 Celsius fok volt. A katonabúvárok több száz víz- és iszapmintát vettek a 2.050 méteres magasságban lévő Bukura-tóból és a víz alatt fel is térképezték azt. Ilyen magasságban, ún. magashegyi körülmények között, még soha nem merültek magyar katonák. Az MTA kutatói kiemelték, hogy a katonabúvárok által gyűjtött mintákból 16 ezer évre visszamenőleg rekonstruálhatják az őskörnyezetet és vonhatnak le következtetéseket a klímaváltozással összefüggésben.

Az expedíció katonabúvár résztvevői az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából: Miklós Bence zászlós, Radóczi Ferenc őrmester, Nagy János, Hideg István, Dóka Mátyás, Dóka Szilárd, Tóth László szakaszvezetők és Magyar Csaba őrvezető, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományából: Bagi László főhadnagy és Debreczeni László főtörzsőrmester. (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Lapzárta után történt…

Búvárkarnevál. A Lighthouse Divecenter a 6. Nemzetközi Búvárkarnevált szeptember 6-ára, a Hegyeshalmi bányatóhoz, a Deepex-Búvár Kft. bázisára hirdette meg. A programkiírás szerint szerveztek - hagyományosan - főző- és jelmezversenyt. A résztvevők vízipipa ízfelismerő és pálinka kóstolásban is összemérhették „tudásukat”. A rendezvényen - támogatók által biztosított értékes nyereményekkel - tombolát is hirdettek, s a tervek szerint este majd koncertekkel zárult a program.


BÚVÁRINFÓ, 2014. JÚLIUS-AGUSZTUS-SZEPTEMBER


SZERKESZTŐSÉG