50 ÉVES A GYŐRI BÚVÁR SPORTEGYESÜLET

2014. JÚNIUS 28-29.

50 év nagyon sok idő, egy fél emberöltő, fél évszázad pont azaz idő, ami alatt rengeteg víz lefolyik a Dunán, s ami még gombócból is sok…

A Győri Búvár Sportegyesület ebben az évben töltötte be ötvenedik születésnapját, aminek alkalmából felkereste és meghívta a „régi, öreg” búvárokat, alapító tagokat, akiknek szerepe volt abban, hogy ez az egyesület a mai napig is nyitott ajtókkal várhatja a vízi világ szerelmeseit, a merülni vágyókat. Az egyesületben vacsora és hideg ital is várta a mostani és a valamikori klubtagokat. A szép emlékek felelevenítése hajnalba nyúló beszélgetést eredményezett, ahol is a fiatalabb klubtagok szájtátva hallgatták a versenyekről és az akkori felszerelésekről szóló vicces történeteket.

A rendezvényt követően a hegyeshalmi merülő bázison a víz alatti sok érdekes tárgy és karácsonyfa mellé emléktábla is került a neves esemény alkalmából.

Pár mondat az egyesületről:

Városunkban - annak természetes elhelyezkedése miatt - nagy hagyománya van a vízi sportoknak. Már a múlt század elején működtek csónakázó egyletek és evezős szakosztályok. Ezen hagyományokat folytatva alakult meg városunk első búvár sportegyesülete 1965-ben. Mivel a búvársport technikai sportág, ezért először az MVG. MHSZ keretein belül kezdett működni. Ez az időszak egészen 1990. áprilisáig tartott.

Ezalatt az időszak alatt nagy fejlődésen ment keresztül nem csak a magyarországi búvársport, hanem a győri egyesület is. Komoly nemzetközi szintű sporteredményekkel büszkélkedhettünk. Az uszonyos úszásban Európa bajnoki helyezések, országos bajnokságok sorozata, a tájékozódási búvárúszásban szintén nemzetközi és országos szintű eredmények fémjelzik e korszak sikertörténetét.

Az 1990-es évektől a MHSZ megszűnésével az egyesület is átszerveződött. Az addig sikeresen működő sportszakosztály edző és pénz, valamint uszodahiány miatt befejezte működését. A sportegyesület tevékenysége egyre inkább a hobbiszintű búvárkodás felé tolódott. Az igények kiteljesedésével a honvédelmi búvárképzést felváltotta a nemzetközi búvároktatás. Elsőként ÖBV, majd UDI, CMAS, NASE és SSI rendszerekben tettek sikeres vizsgákat az egyesületben megfordult búvár tanulók. Jelenleg négy aktív oktatóval büszkélkedhet a csapat. Mivel a klub anyagi támogatást sehonnan nem kapott, ezért önellátó egyesületként nagyobb hangsúlyt kellett fordítani a búvármunkákra is. Az ebből befolyó bevételek és a tagdíjak biztosítják az egyesület zavartalan működését. Az évek folyamán a fejlődési folyamat és az egyre bővülő és kiterjedt referenciák révén napjainkban az építőipar számos speciális és nem speciális munkát igénylő területén, valamint a vízépítés, a vízgazdálkodás, csatorna fenntartás létesítményeinek építési, karbantartási, felújítási munkáiban folyamatosan végzünk munkafeladatokat. A hosszú évek alatt, folyamatos kapcsolat alakult ki az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatósággal, a Tűzoltósággal, Rendőrséggel és a Mentőszolgálattal, melyeknek kiértesítései kapcsán több különleges búvármunkát is végeztünk. Itt kell megemlítenem például a dunai gépkocsi mentéseket, kiemeléseket, bűntárgyak keresését, felkutatását is, melyeket a hatósági szervek kérésére végzünk.

Az egyesület a mai napokban is 70 fős klubtagsági létszámmal büszkélkedhet. A sportegyesület tagjai egyébként nem csak a víz partján szervezik közös programjaikat. Bakonyi kirándulások, búvárbál, jelmezbál, szakmai továbbképzések és egyéb programok színesítik napi tevékenységüket. Egyre több bemutatót tartunk általános iskolákban, fesztiválokon, különféle rendezvényeken, ahol népszerűsítve a búvársportot, propagálhatjuk egyesületünket is.

A hegyeshalmi bányatón kialakított merülő bázison az év minden napján szeretettel várjuk a merülni vágyókat. A 30 méteres mélység és a kristálytiszta víznek külföldi búvárok is gyakran vendégei.


Győri Búvár Sportegyesület
Bartos György