IttHon történt


Búvárversenysport. Az év elején búvárversenyzőink idei nemzetközi versenytervéről tájé-koztatta Miklós Adrienn, az MBSZ főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtószolgálatát: „A sikeres tavalyi év után nem sokat pihenhetnek az uszonyos- és búvárúszók. A sportágban idén Lignanóban felnőtt Európa-bajnokságot, míg Krétán a junioroknál világbajnokságot ren-deznek. A cél az, hogy a korábbi világbajnokságok és Európa-bajnokságok jó magyar soro-zata ne szakadjon meg.” (Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság, nem olimpiai sportágakért fele-lős tagozat)

Előadás. Január 27-én Dombovári Tibor fotóművész, természetfotós Kaposváron „Az én tengerem” címmel tartott előadást a korall tengerek világáról.

Sportfotó pályázat. A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat győztes műveit a zsűri több mint 9.500 kép közül választotta ki. A díjazott képek között búvár versenysort tárgyú is volt, Komka Péter felvételéért az ún. 07. Sport (egyedi) kategória 3. helyezést ítélték oda a bírálók. A kép a 18. Víz alatti Hoki Világbajnokság döntőjén, Egerben, 2013. augusztus 31-én készült, ahol a francia (fehér sapkában) és új-zélandi játékosok küzdöttek a korongért.

V. Magyar Búvároktatói Találkozó. Január 25-én rendezte meg a Magyar Búvár Szakszö-vetség az V. Magyar Búvároktatói Találkozót. A rendezvény helyszíne ezúttal a budapesti Magyar Sport Házának konferencia terme volt. A találkozó főtémájának a szervezők idén a búvároktatást választották. Az első előadás - a korábbi évekhez hasonlóan egy búvártörténeti visszatekintés volt - az előadó (Kollár K. Attila) a búvároktatás és a búvárszervezetek nem-zetközi és hazai kialakulásának történetét-folyamatát vázolta fel. A következő előadások (témavezető előadó Sopronyi Richard) az elmúlt esztendőben újdonságnak számító (s bú-várberkekben nem kevés vitát kavaró - Szerk. megjegyzése) kuponos búvártanfolyamokról szóltak. Az előadó hirdetések közül válogatott, melyek „megfelelőségéről” szakmai szem-pontból három búvároktatási rendszer vezető búvároktatója, fogyasztói szempontból pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, dr. Fülöp Zsuzsanna mondott véleményt. A találkozón elhangzott még előadás az OKJ-s sportoktatói képzésről és a búvárorvoslásról is. A résztvevők meghallgattak egy képekkel is illusztrált és megdöbbentő elemeket tartalmazó történetet (Cseh Attila), egy búvárcsoport elsodródásáról, elvesztéséről és végül is sikeres mentéséről. A korábbiakhoz hasonlóan a Találkozón adta át a Szakszövetség vezetése az elmúlt év legeredményesebb búvárversenyzőinek az Év búvársportolói díjakat. A rendezvé-nyen közel száztízen vettek rész, így ebből a szempontból sikeresnek volt mondható… (Szerkesztőség)

Sajnos a Találkozó után többen olyan véleményt (is) megfogalmaztak, hogy nem volt sze-rencsés az „búvároktatás” témái közül a kuponos búvártanfolyamoknak ilyen kiemelt szere-pet szánni és arra annyi időt fordítani. Emellett sajnos - vélhetően - jogos felvetés volt az is, hogy bizonyos megszólaló „nem bontotta ki az igazság minden szeletét”, így az egyik oktatási rendszer rossz hírét keltette, vélhetően valótlanul. A Találkozón elhangzottakról történő másod-harmadkézből származó beszámolók, valamint a búvároktatással kapcsolatos egyes hivatalos előírások egyáltalán nem-, vagy részleges ismerete akarva, akaratlanul további vi-tákat és ellenérzéseket is gerjesztettek. S ezek az ellenérzések egy része is jogos lehet. Így összegezve azt mondhatjuk, hogy tapasztalataink szerint egy jó elgondolású, már évek óta sikeresen működő, minden búvároktatási rendszernek helyet- és szót biztosító rendezvény most, reméljük, csak kissé, de megakadni látszik. Magunk részéről fontosnak tartanánk, hogy a szervezők és a magukat sértve (megtámadva) érzők mielőbb és rövidúton tisztázzák a fél-reértések okát, s amennyiben hiba történt, azt az illetékesek valahogyan javítsák is ki… Tiszta szívből reméljük, hogy jövőre újra népes és baráti hangulatú rendezvény lesz a Találkozó… (Kollár K. Attila megjegyzése)


BÚVÁRINFÓ, 2014. JANUÁR-FEBRUÁR
-MÁRCIUS


SZERKESZTŐSÉG