IttHon történt…


Október 23. Kedves Búvártársak! Nemzeti ünnepünkre tervezett merülés alkalmából a Győri Búvár SE hegyeshalmi bázisán elhelyeztünk egy magyar zászlót, természetesen a víz alatt. A zászló elhelyezését - egy politikamentes rendezvény keretében - jelképes cselekedetnek szánjuk, kifejezve az ünnep iránti tiszteletünket és nemzeti elkötelezettségünket. A víz alatti zászló a jövőben egy fontos pontja lesz a víz alatti pályának, ezzel is készülve klubunk jövő évi évfordulójára. A zászló elhelyezés egy régi ötletünk volt, aminek megvalósítását az egyik hallgatóm segítette a lobogó felajánlásával. Külön köszönet ezért Vásárhelyi Gergőnek! Október legmelegebb napján, családias hangulatban gyűltünk össze a tó partján. Rövid reggelizés után megterveztük a merülést, majd ki száraz-, ki nedves búvárruhába öltözve készült a 13 Celsius fokos tóban történő merülésre.

Végül két zászlót vittünk magunkkal a merülésre. A látótávolság mintegy 3 méteres volt. Először méltó módon elhelyeztük a zászlókat, majd egy könnyed, 40 perces merülés következett. A felszínre emelkedő búvárcsoportunkat szikrázó napsütés fogadta. A parton pezsgőt bontottunk az ünnep tiszteletére, majd baráti hangulatban egy kis sütögetéssel zártuk a napot. Mivel Európa egyik legnagyobb kiépített víz alatti oktató pályája a miénk, valamint hogy klubunk jövőre ünnepli megalakulásának az 50 éves évfordulóját, ezért egy emléktáblát helyezünk el a víz alatt. Kialakítunk továbbá egy olyan helyet is, ahova minden nemzetből hozzánk érkező búvár elhelyezheti a saját zászlaját. Egy emlékezetes és szép búvárnap volt az idei október 23-a, köszönet érte minden érdeklődőnek, támogatónak, résztvevőnek! (Nagy András SSI búvároktató, Picco Búvárszerviz & D.C.)

Megemlékezés elhunyt búvártársainkról. A tatai Fényes Búvárbázis vezető oktatója Varga Károly ötletére a bázis munkáját segítő baráti társaság november 3-ára megemlékezést szervezett elhunyt búvár sporttársaink emlékére, melyet a Facebook közösségi portálon is meghirdetett. A dátumválasztással az volt a célunk, hogy minél több sporttársunk róhassa le ilyen módon is kegyeletét. A megemlékezést a Grófi (régebbi nevén Katonai) tó partján tartottuk.

Varga Károly beszédében méltatta a magyar búvársport kiemelkedő személyiségeit, kiemelte Monostori Miklós, ifj. Pásztor Ferenc, Rotyis János és id. Pásztor Ferenc munkásságát. Az ő életükben és a sportéletben igen fontos merülő hely volt Tata. Példaként állította az akkori búvárok hitét, természet szeretetét és közösség összetartó erejét, amely a mai búvárok számára is fontos érték kell, hogy legyen. Beszéde végén felkérte a résztvevőket, hogy tiszteletük jeléül 1-1 mécsest helyezzenek el a Grófi tó partjára. A búvárokat pedig egy rendhagyó éjszakai merülésre invitálta, a parti irányfény szerepét az elhelyezett mécsesek és egy töklámpás biztosította. A merülés célja volt, hogy miközben víz alatti lámpáink segítségével rácsodálkoztunk a Grófi tó éjszakai élővilágára, a források ilyen időben történő felkeresésével is kifejezzük tiszteletünket elődeink előtt. A merülés után a Búvárbázison baráti beszélgetés már a jövőről szólt. A tatai Fényes Búvárbázis nevében ezúton mondok köszönetet a megjelenteknek és egyúttal tájékoztatom a sporttársakat, hogy az év minden napján, akár éjszaka is a bázis várja vendégeit, valamint az önkéntes munkában segíteni kívánókat. Ma ismét összefogásra van szükség, hogy a Fényes ismét a régi fényében tündököljön, és ismét a magyar búvársport nemzetközi hírű helye lehessen. (Forrás: Varga Norbert koordinátor 20/99-16-164)

SUBMARINE Búvármagazin. „Hosszabb szünet után szeptember közepén megjelent a SUBMARINE Búvármagazin XIV. évfolyam, 56., legfrissebb száma, mely egyben a nyomtatott formátum záróakkordja és egy új korszak köszöntője. Azt mondják, 7 évente teljesen kicserélődik, megújul az ember sejtállománya. Lehet, hogy ez nem csak az emberre, hanem egy magazinra is igaz... Kis csapatunk kétszer 7 év alatt, 56 magazint töltött meg a búvárkodással és a víz alatti világgal kapcsolatos legfontosabb hírekkel, érdekességekkel. Igyekeztünk közel hozni olvasóinknak a Kék Mélység varázslatos világát akkor is, ha nem tudtak eljutni kedvenc merülőhelyeikre. Az okostelefonok és tabletek korában szinte törvényszerű lépés, hogy magazinunkat a digitális élményekkel teli világba vezényeljük. A legközelebbi számunk minden eddiginél izgalmasabb képi elemekkel, kisfilmekkel, látványos oldalakkal rukkol elő, túllépve a nyomtatott felület határait…” - Kezdte az 56. szám bevezetőjét Herold István a SUBMARINE Búvármagazin főszerkesztője. (Köszönjük az elmúlt majdnem másfél évtizedben megjelentetett szép, színvonalas magazint, ami sok élményt jelentett a hazai búvártársadalomnak. Érdeklődéssel várjuk az elektronikus formában megjelenő magazint és további sikereket kívánunk a szerkesztőségnek és Herold István főszerkesztőnek! BÚVÁRINFÓ Szerkesztőség)

MBSZ tisztújító közgyűlés. A Magyar Búvár Szakszövetség 2013. november 7-én tartotta tisztújító közgyűlést a Magyar Sport Házának tanácstermében. A közgyűlésen részt vevő küldöttek - az Alapszabályban foglaltaknak megfelelően, a tagszervezetek előzetes írásbeli jelölése alapján - újraválasztották két tag kivételével a régi elnökséget. Az elnök, immár negyedik alkalommal, Dr. Nyíri Iván lett, akit a jelenlévők - egy érvénytelen szavazat mellett - egyhangúan megbíztak a Szakszövetség 2013-2017. közötti időszakra szóló vezetésével. Az alelnökök személye is változatlan marad az elkövetkezendő négy évben. A sportért felelős alelnök Balázs Péter, a technikai alelnök Sopronyi Richárd maradt. A hat fős elnökség tagjai - négy forduló után - Holló Győző, Meixner Zsolt, Moravecz János, Szalai László, Veress András és Zelenák József lettek. A Felügyelő Bizottság élére Wágner Zsófiát választották a küldöttek, akinek munkáját Roith György és Gyarmatiné Bőmisch Beáta segíti majd. (Forrás: buvar.hu)

II. Búváredzői Konferencia. November 16-án rendezte meg a Mátrai Erőmű Búvárklub - a Magyar Búvár Szakszövetség közreműködésével - a II. Edzői Konferenciát Gyöngyösön. (Forrás: buvar.hu)

Lapzárta után történt…

Sea Watch Búváráruház termékbemutató. A Sea-Watch Búváráruház november 30-ára hirdette meg búvároktatók, vendégeik és a felszerelés forgalmazók részére az éves termékbemutatóját és évzáró búvártalálkozóját. A korábbi évekhez hasonlóan - a nagy érdeklődésre való tekintettel és a résztvevők kényelme érdekében - két csoportra bontva, délelőtt és délután is megismétlik az előadásokat. A program szerint Szabó-Latosinszky Attila - a SEA-WATCH Búváráruház tulajdonosa - nyitja meg a már hagyományosnak mondható és népszerű rendezvényt. A résztvevők megismerkedhetnek az áruház által forgalmazott búvárfelszerelések - többek között az Oceanic, Hollis, Aeris, BEUCHAT, SUB GEAR - új, 2014 évi modelljeivel és a fejlesztések irányvonalával. A termékbemutató fontos témája lesz - az előzetes program szerint - az idei év értékesítési tapasztalatainak értékelése és a jövő évre vonatkozó elképzelések ismertetése is. A magyar tulajdonú SSI búvárbázisok közül idén az Octopussy Diving Center és a Buborék Diving Center tart majd beszámolót-tájékoztatót. A korábbi évekhez hasonlóan a termékbemutató résztvevői nagy kedvezményekkel vásárolhatnak az előadások előtt, illetve után a Sea Watch Búváráruház termékei közül. (Forrás: Sea-Watch Búváráruház)

Búvárrégészeti előadások. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztály december havi rendezvénye keretében Dr. Tóth János Attila (búvárrégész, Belügyminisztérium) „A magyar víz alatti örökségvédelem újabb eredményei” és Polgár Balázs (hadirégész, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum) a „Hadirégészeti kutatások a víz alatt” címmel tart december 2-án a Magyar Nemzeti Múzeumban, Lapidáriumban előadást.

MBSZ Technikai Bizottság. Gazdag és érdekes programokat szervez az MBSZ Technikai Bizottsága az esztendő utolsó hónapjának, decembernek az első hétvégéjére. A szombati napra összehívták az idei második MBSZ-CMAS Búvároktatói kollégium ülését, míg vasárnap, egy egészen új - s a tervek szerint a jövőben rendszeresen ismétlődő - rendezvényt, az I. Barlangi Búvár Találkozót hirdették meg…

MBSZ-CMAS Búvároktatói Kollégiumi ülés. A Magyar Búvár Szakszövetség CMAS Búvároktatói Kollégiuma, idei második - téli - ülését december 7-én tartja a Magyar Sport Házának tárgyalótermében. Az ülés tervezett programja szerint a Szakszövetség aktuális híreinek ismertetése után az öt éve megszerzett és - a CMAS előírásai szerint - így lejáró búvároktatói minősítések megerősítésének rendjéről, a tervezett búvár és búvároktatói tanfolyamokról, valamint az új CMAS szabványokról hallgathatnak meg tájékoztatást-előadást a résztvevők. A korábbi kollégiumi ülésekhez hasonlóan ezúttal is lesznek szakmai előadások, melyek témája a búvárbalesetekhez kapcsolódik. A rendezvény - az előzetes tervek szerint - oktatói fórummal fog zárulni. (MBSZ CMAS Búvároktatói Kollégium)

I. Barlangi Búvár Találkozó. „Tisztelt Barlangi búvár Társunk! Az I. Barlangi Búvár Találkozóra invitállak benneteket a Magyar Búvár Szakszövetség nevében.” - írta Zelenák József búvároktató - a CMAS Technikai Bizottság tagja, technikai búvár igazgatója, aki már nyolc éve vesz részt a Bizottságnak a szakmai munkájában is - meghívójában, majd így folytatta levelét: „A búvárok közösségének van egy meglehetősen kicsi, de annál lelkesebb csoportja, akik barlangi merülésekkel foglalkoznak. Kézenfekvő, hogy szükség van egy fórumra, ahol találkozhatnak egymással az azonos tevékenységet folytatók. Szeretnénk lehetőséget teremteni a különböző csoportok, barlangi búvárok számára, hogy számot adhassanak eredményekről, terveikről. Teret adni az eszmecseréhez, hogy azok is megismerjék egymást, akik, bár ugyanazért a dologért lelkesednek, még nem találkozhattak egymással. Kérdezzünk, vitatkozzunk, formáljuk a közösséget, magunk alakítsuk a tevékenységük szabályait. Célunk hogy közös érdekeinket képviselhessük, érvényesíthessük és megvitathassuk a mindnyájunkat érintő aktuális kérdéseket…” (Érdeklődéssel és várakozással tekintünk a Találkozó elé, s törekedni fogunk, hogy lapunkban és annak világhálós oldalán tájékoztatást adjunk majd az újszerű és véleményünk szerint fontos kezdeményezésről. Szerk. megjegyzése)


BÚVÁRINFÓ, 2013. OKTÓBER-NOVEMBER-DECEMBER


SZERKESZTŐSÉG