Hagyományt teremtettek a katonabúvárok


A három évvel ezelőtti kezdeményezés mára hagyománnyá vált. Szolnokon az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis adott otthont, augusztus 26-án a III. Országos Katonabúvár Találkozónak, melynek házigazdája az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj volt. A találkozón nagy számban megjelent katonabúvárok a Magyar Honvédség minden búvár alegységgel rendelkező alakulatát képviselték.

A találkozón részt vett több volt katonabúvár is. Köztük két veterán, Haraszti Tamás és Dr. Haralyi László, akik 70. életévüket is betöltve, aktív résztvevői a harmadik éve életre hívott Katonabúvár Találkozóknak. Résztvevők között ott voltak az egykori sorkatona búvárok is, akik közül többen az óta is, a polgári életben hivatásszerűen foglalkoznak a búvár szaktevékenységgel.

A találkozón – szakmai tapasztalatok gyűjtése céljából ˜– részt vett a Terror Elhárítási Központ, egyik vezető beosztású tagja is.

A szép számban összegyűlt résztvevőt Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Helikopter Bázis parancsnoka köszöntötte. Parancsnoki megnyitójában kiemelte a repülők, ejtőernyősök és búvárok azon hasonlatosságát, mely szerint ők egy szigorú elvek alapján kiválasztott szűk közösség által, elhivatottsággal művelt szakterület katonái. A rendező alakulat nevében Sándor Tamás ezredes, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, majd ő vezette be a Különleges Műveleti Zászlóalj bemutatkozó előadását - kiemelve a zászlóalj búvárainak sajátos és egyedi feladatait.

A Bercsényisek bemutatták a rendszeresített búvár felszereléseiket és fegyverzetüket. Ezt követően a szolnoki 88-as Könnyű Vegyes Zászlóalj-, a debreceni 24-es Felderítő Zászlóalj-, a budapesti Tűzszerész és Hadihajós Ezred- és a szentesi Műszaki Ezred búvár alegységeinek parancsnokai illetve búvár koordinátorai slide show-val illusztrált előadásaikban  beszámoltak az elmúlt találkozó óta végzett búvár szakfeladatokról, az alegységnél bekövetkezett szakmai és felszerelésbeli változásokról. A résztvevő búvár alegységek mindannyian részt vettek a Dunai-árvíz elhárításában, ahol fontos tapasztalatokat szereztek a védekezés búvár feladatainak végzése során, amelyről érdekes beszámolót adtak.

A nap „meglepetése” a Különleges Műveleti Zászlóaljnál tartózkodó amerikai búvár szakemberek előadása volt. Előadásukból megismerhettük az amerikai hadsereg különleges erőinél folyó búvár kiképzés tematikáját. A délelőtti program végén, a rendező alakulat ebéden látta vendégül a résztvevőket.

Délután kötetlen, vidám beszélgetéssel, anekdotázással  ismerkedtek egymással a volt és a mai katonabúvárok. Mindenkinek volt mit tanulnia a másik korosztály képviselőitől. A jó hangulatú beszélgetés végén – a hagyományok szerint – a „házigazda” Sándor Tamás ezredesnek köszönetként és emlékül, a résztvevők átadták a találkozó emlékplakettjét. A találkozó zászlaja a rendező alakulat búvár alegységéhez került.

A találkozó zárásaként, a résztvevők elkötelezték magukat az újonnan teremtett hagyomány ápolására, és a találkozókat szervező Lévai Miklós nyugállományú alezredes (a volt székesfehérvári műszaki főnökség búvár szakterületet irányító műszaki hadműveleti főtisztje) javaslatára felkérték a debreceni búvárok rangidős parancsnokát a jövő évi találkozó megrendezésére, melynek témái már nem csak a jelen, inkább a múlt katonabúvár történései lesznek.

Galéria ›››


BÚVÁRINFÓ, 2013. AUGUSZTUS-SZEPTEMBER


LÉVAI MIKLÓS – fotók: DARÁNYI LÁSZLÓ