Hírek a nagyvilágból


CMAS tisztújító közgyűlés. A fülöp-szigeteki Cebun rendezték április 17-22-e között a CMAS, a Búvár Világszövetség soros tisztújító közgyűlését. Öt földrész 104 ország több mint 130 tagszervezetének képviselője vett rész a színvonalas programokkal is kísért fontos rendezvényen. Természetesen a kongresszus legfontosabb – s a Világszövetség elkövetkezendő években követendő irányelveit meghatározó – eseménye a tisztségviselők megválasztása volt. Az olasz Achille Ferrero két évtizedes elnöksége után új elnök került a szervezet élére, az orosz Anna Arzhanova személyében, az alelnök a spanyol Xavier Duran, a főtitkár a tunéziai Hassen Baccouche lett, pénzügyi vezetőként pedig továbbra is Alain Germain (Franciaország) fog tevékenykedni.

Számunkra, magyar búvárok számára a választások nem a legkedvezőbb eredményeket hozták, mert a korábbi évekhez képest nincs magyar tagja az elnökségnek, mivel dr. Nyíri Iván MBSZ elnök csak az elnöki, illetve az alelnöki posztért indult. Ugyanakkor kedvező magyar hírei is vannak a tisztújításnak, hogy a CMAS három bizottságából – sport, technikai, tudományos – az első kettőben magyar jelölteket is választottak a vezetésbe. A korábbiakhoz hasonlóan – akár fogalmazhatunk úgy is, hogy a hagyományoknak megfelelően – Balázs Péter ismét tagja lett a Sport Bizottság tájékozódási búvárúszó szakbizottságának, míg Moravecz János új tagként került be a 15 tagú uszonyosúszó szakbizottságba. A megújult Technikai Bizottság elnöki tisztét a belga Jean Rondia tölti majd be a következő négy évben, a Bizottság technikai búvár igazgatói posztjára Zelenák Józsefet választották, aki már nyolc éve vesz részt ennek a Bizottságnak a szakmai munkájában.

Anna Arzhanova

A tisztújítás után az új elnök, a dekoratív Anna Arzhanova – aki korábban eredményes búvárúszó volt – egy, a terveiről érdeklődő búvárportálnak azt mondta, hogy mindent megtesz majd, hogy a búvársport bekerüljön a nyári olimpiák programjába. (Érdeklődve várjuk majd az elnöknő munkájának eredményét, mert ha terve megvalósulna, az a kiváló magyar búvársportot nagymértékben segítené. Vélhetően e kérdésre majd a későbbiekben vissza fogunk térni… Szerk. megjegyzése)


BÚVÁRINFÓ, 2013. MÁJUS-JÚNIUS-JÚLIUS


SZERKESZTŐSÉG