IttHon történt


Tájékozódási Európa-bajnokság. Előző számunk lapzártája után, augusztus 25-e és szeptember 1-je között tartották a spanyolországi Zarza de Granadillaban az 5. Nyílt Junior- és 23. Felnőtt Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságot. A tájolós keret tagjai voltak: Balázs Péter - Amphora Búvar Klub, Berekméri Dóra - DVCSH, Bognár Roland - DVCSH, Debreczeni Hajnalka - DVCSH, Gurisatti Lilla - DVCSH, Hamar Péter - Szolnoki Búvar Sportegyesület, Hatházi Katalin - Amphora Búvar Klub, László Dezső - DVCSH, Mede Már-ton - Amphora Búvar Klub, Német Roland - Csepel Barakuda Búvar SE, Wágner Zsófia - Csepel Barakuda Búvar SE, edzők: Kosztin Tibor és Gurisatti Róbert. A beszámolók szerint a fontos nemzetközi verseny szervezésével kapcsolatban voltak némi kívánni valók, azonban a magyar búvárversenyzők így is kiváló eredménnyel zárták a rangos megmérettetést. Az összesítésben végül versenyzőink 2 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek. Így a felnőttek nemzetközi ponttáblázatán a magyar csapat a 3., az ifjúságiak pedig a 6. helyen végeztek.

Képünkön a csillag versenyszám eredményhirdetése: a dobogó legmagasabb fokán Balázs Péter, a harmadik helyen Mede Márton, mindketten az Amphora Búvár Klub versenyzői.

Egy különleges előadás. A Tengeri Só egy különleges előadásra invitálta az érdeklődőket október 9-én. Az előadás különlegessége annak volt köszönhető, hogy a meghívott jeles vendég, Dr. Tom Iliffe, a tengerbiológia professzora (Professor of Marine Biology and Wildlife & Fisheres, Texas A&M University), neves víz alatti barlangkutató volt, aki nem csak tudo-mányos munkássága alapján ismert személyiség, de fontos szerepet játszott a magyarországi búvárkodás történetében is, de erről majd később. (Az előadás létrejötte elsősorban Brankovits Dávidnak köszönhető, aki a professzor tanársegédje.) Az előadás címe - „Anchialinikus víz alatti barlangok biológiai sokfélesége, természetvédelme és ökológiája” - talán túl tudományosnak tűnhet, s némi magyarázatra is szolgál.


Tom Iliffe

Tom Iliffe elsősorban olyan víz alatti barlangok élővilágát kutatja, ahol az édes- és a sós víz találkozik, s joggal nevezhetjük e kutatási területek úttörőjének. Sok évtizedes munkássága során - sok más hely mellett - Florida, Yucatán, a Bahamák és a Bermudák víz alatti barlang-jaiban végzett kutatásokat, ahol új fajokat fedezett fel, melyek közül több viseli a nevét. A tudományos kutató-barlangi búvár - magyar nyelvre fordított - előadása egyaránt érdekes volt a megjelent búvárok és az ELTE oktatói, hallgatói számára is. Az előadás után egy kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők és a professzor között. A hallgatóság körében több idősebb búvár is volt, akiket régi kapcsolat fűzött az előadóhoz. S itt térjünk vissza a cikk elején említettre, hogy Tom Iliffe komoly szerepet játszott a magyarországi búvárkodás törté-netében. Úgy 30 évvel ezelőtt Iliffe tudományos ösztöndíjjal Romániában kutatott, ahol meg-ismerkedett magyar barlangászokkal, búvárokkal. A tanulmányút végén, Magyarországra jött, s az MKBT Víz alatti Barlangkutató Szakosztály és a VERTIKUM Magas- és Mélyépítményjavító Kisszövetkezet (vezetője Simsa Péter volt) felkérésére NAUI Sport Diver búvártanfolyamot szervezett tapasztalattal rendelkező búvárok számára.


Búvároktató és az egykori hallgatói 29 év után találkoztak

Az 1983. szeptember 12-14-e között megtartott búvártanfolyam jelentősége az volt, hogy ezen szerezhettek itthon, első alkalommal nemzetközi búvárminősítést magyar búvárok. A tanfolyam - napjaink gyakorlatához hasonlóan - elméleti előadásokból, írásbeli tesztvizsgából, uszodai-, valamint nyíltvízi gyakorló- és vizsgamerülésekből állt. Eredményes vizsgát az AMPHORA Búvár Klubból Ember Sándor, Felvári Zsuzsa, Irsai Sándor, Köves Béla, Pálfi Zoltán, Surányi Csaba, Szilágyi Károly, az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztályból Kollár K. Attila, Kovács György, Kovács Péter, Somogyi Miklós, Stolz Tamás, Surján András, Székely László, az MTV SE Búvár Klubból Szendrey Ferenc, a VERTIKUM Magas- és Mélyépítményjavító Kisszövetkezetből pedig Bacsu Dénes, Bognár Ferenc, Bognár Tibor, Borbély Mihály, Dzsaja Ferenc, Gulyás József, Mogyorósi Gábor, Peterdi Zoltán, Soós Mi-hály, Szekeres Gyula tett. (Sajnos napjainkra az egykor nemzetközi búvárvizsgát tett társaink közül sokan már eltávoztak körünkből. Nyugodjanak békében…) Most, 29 évvel a tanfolyam után oktató és hallgatóinak egy része újra találkoztak, s közösen elevenítették fel a régi emlékeket. Köszönjük Iliffe az egykori türelmes és alapos oktatást, s a mostani érdekes elő-adást! Reméljük, nem kell sokáig várni, hogy újra találkozzunk…


A régi búvárkártyán az évtizedek alatt megkopott aláírását Tom Iliffe megerősíti

MBSZ CMAS Búvároktatói Kollégium. December 1-én tartja az MBSZ CMAS Búvároktatói Kollégium idei második ülését az Istvánmezei úton lévő Magyar Sport Házának nagy tárgyalótermében. A rendezvény programja szerint a Kollégium vezetése beszámol a 2012. évben végzett búvároktatói tevékenységekről, az idei ősszel megtartott, a CMAS búvároktatók részére 5 évente kötelező minősítést megerősítő tanfolyamról, valamint a következő CMAS búvároktatói tanfolyam szervezéséről. Tájékoztatják a résztvevőket az év folyamán – a Kollégium tagjainak bevonásával – megújított CMAS Búvároktatói megerősítés rendjében szereplő szabályok változásairól (Zelenák József). A résztvevők szakmai ismereteinek korszerűsítését és bővítését célzó előadások hangzanak majd el a sportpedagógiáról (Cseh Attila) és a jég alá merülésről (Vámosi Antal). A szervezők beszámolnak a IV. Magyar Búvároktatói Találkozó előkészületeiről. A hagyományoknak megfelelően a vezetés oktatói fórummal tervezi a találkozó zárását. (MBSZ CMAS Búvároktatói Kollégium körlevél)

Termékbemutató. A Sea Watch Búváráruház december 1-én tartja búvároktatók és felszerelés forgalmazók részére hagyományos éves termékbemutatóját. A múlt évihez hasonlóan – a látogatók kényelme érdekében – két csoportra bontva, délelőtt és délután is megismétlik az előadásokat. (Újdonság, hogy minden előzetesen regisztrált látogató egy búvár kísérőt is vihet magával.) A program szerint Szabó-Latosinszky Attila – a SEA-WATCH Búváráruház tulajdonosa – nyitja meg a már évek óta igen népszerű rendezvényt. Szokás szerint az új búvárfelszerelések, termékek bemutatására meghívták a gyártó-forgalmazó cégek illusztris vezetőit. Így a rendezvény látogatói találkozhatnak és meghallgathatják Shawne Stanley - az AUP EUROPE (Oceanic, Hollis, Aeris búvárfelszerelések) értékesítési vezetőjének, Sophie Viard, a BEUCHAT kereskedelmi managerének és a magyarországi búvároktatók előtt is jól ismert Christian Holfelder, a SUBGEAR regionális managerének előadását. Természetesen a résztvevők megismerkedhetnek a Búváráruház által forgalmazott más márkák 2013. évi újdonságaival és legjobb ajánlataival is. A termékbemutatón – hasonlóan a korábbi évekhez – a jelenlévők – meghatározott érték felett – nagy kedvezményekkel vásárolhatnak a búváráruház készleteiből. (Forrás: Sea Watc Búváráruház meghívó)

Magyar Búvárúszókért Alapítvány. Megalakult a Magyar Búvárúszókért Alapítvány. A kezdeményezést sokan támogatták, mert az uszonyos- és búvárúszás az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág hazánkban, amit bizonyít az évek során hazahozott világ-, és Európa bajnoki érmek száma. A sportág nemzetközi elismerését bizonyítja az is, hogy számos világverseny helyszíne volt Magyarország. Az Alapítvány a Magyar Búvár Szakszövetséggel együttműködve kívánja támogatni és fejleszteni az uszonyos- és búvárúszást. A kuratóriumban a búvársportok egykori és jelenlegi kiválóságai, valamint a Szakszövetség is képviselteti magát. A kuratórium elnöke Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub uszonyos szakosztályának vezetőedzője, volt válogatott sportoló. A kuratórium tagjai Miklós Adrienn, az MBSZ főtitkára, Balázs Péter, az MBSZ sportért felelős alelnöke, tájékozódási búvárúszó világbajnok, valamint Kanyó Dénes uszonyos- és búvárúszó világbajnok, a titkári feladatokat Kövy Bence, egykori válogatott sportoló látja el. „Az utánpótlás korosztály versenysportjának fejlesztésével és az élsport anyagi támogatásának növelésével az eredményességen túlmenően a sportág ismertségét, népszerűségét, és széles körben való elfogadottságát is fokozni szeretnénk. A sportágban jelenleg is aktív nemzetközi klasszisaink, élversenyzőink igazi példaképek az utánpótlás korosztály számára, így eredményes felkészülésük, versenyeztetésük és edzésfeltételeik javítása érdekében szintén jelentős erőfeszítéseket teszünk. Az Alapítvány bővíteni hivatott az utánpótlás korú sportolók választási lehetőségét minden uszodával rendelkező városban, valamint segítséget kíván nyújtani az újonnan alakuló uszonyos egyesületek és szakosztályok számára.” – fogalmazta meg az Alapítvány célkitűzéseit Kókai Dávid.
 (Forrás: sportforum.hu)


BÚVÁRINFÓ, 2012. OKTÓBER-NOVEMBER-DECEMBER


SZERKESZTŐSÉG