Dr. Nyíri Ivánt, az MBSZ elnökét, a CMAS alelnökét kérdeztük


BÚVÁRINFÓ: Tisztelt Elnök Úr! A Magyar Búvár Szakszövetség világhálós oldalán olvastuk, hogy az Elnökség januári ülésén úgy döntött, felkéri Önt, hogy a CMAS 2013-ban esedékes tisztújításán induljon a Világszövetség elnöki tisztségéért. Nem volt túl korai ez a döntés, hiszen a tisztújítás csak két év múlva lesz?

dr. Nyíri Iván: Amikor az Orosz Búvárszövetség CMAS elnökségében ülő elnöke tavaly év közepén, tehát több mint két évvel a 2013 májusában sorra kerülő tisztújítás előtt bejelentette, hogy indul a CMAS elnökségéért, még csak mosolygott a világszövetség vezetése. Amikor viszont az Ír Szövetség jelöltje is bejelentkezett ugyanerre a posztra - mint a Búvár Világszövetség alelnöke -, kénytelen voltam levélben kérni a CMAS elnökét, Achille Ferrero urat, hogy állítsa le elnökségi tagjainak ezt a túlságosan is korai bejelentkezgetését, mert esetleg még akad három-négy önjelölt és az már mindenképpen a munka rovására megy. A válasz rövid és félreérthetetlen volt, „…ha egy kampány elindul, akkor az már elindult! Semmit sem lehet vele tenni…” Ilyen előzmények után ítélte meg a Magyar Búvár Szakszövetség Elnöksége, hogy egy évvel a tisztújítás előtt az MBSZ-nek is meg kellene tennie jelölését. Így aztán a kérdésére a válaszom az, hogy korai is, meg nem is! Attól függ, honnan közelítjük a kérdést. Egy biztos. Rengeteg munka van hátra ebben a rövidke évben, ha reális esélyt szeretnénk biztosítani magunknak. Azért így többes számban, mert azért választási csapat is alakult mögém. Nem is akármilyen!


dr. Nyíri Iván Senánszki Petra világcsúcsának ünneplésekor

BÚVÁRINFÓ: Mondana valamit a búvár életútjáról? Olvasóink valószínűleg azt tudják, hogy Ön régóta az MBSZ elnöke, s CMAS tisztségviselő is. Mikor és hol került a búvárkodással kapcsolatba?

dr. Nyíri Iván: Elég régen! 1954-ben az egri strand mély medencéjében, ahová beugrottam azzal, hogy én már tudok úszni. Természetesen négy évesen még nem tudtam, viszont sokáig bírtam a víz alatt, úgyhogy vitézül kipedáloztam magam a medence széléig. Lehet, hogy az alatt a hosszú huszonöt másodperc alatt dőlt el a jövőm. Komolyra fordítva a szót, 1983-ban Dar es Salaamban kezdtem el a búvártanfolyamot, de az első nyílt vízi merülésnél abba is hagytam egy időre. Az történt ugyanis, hogy a gyakorlati oktatásra Mafia szigetén került sor, ahol a szállodának egy kompresszora és csak nyolc palackja volt. Mi pedig éppen nyolcan voltunk már a hajón. Vártuk, hogy kifussunk, de ekkor a szintén Dar-ból érkezett - már haladó szintű -, angol búvárok megostromolták hajónkat és elvitték a palackokat, merthogy ők is merülni repültek át a fővárosból. Erről annak idején az Egri Népújságban egy részletes tudósítást is megjelentettem, s továbbá méregből és sértődöttségből tizenöt évre be is fejeztem a búvárkodást.

A kilencvenes évek végén kezdtem újra és azóta nagyon szorgalmasan töltöm az időmet víz alatt. Mind az öt kontinens legkitűnőbb merülő helyeit volt alkalmam többször is felkeresni, részben már hivatalból, részben magánemberként. Szerencsés vagyok, hogy végül is nem sikerült még az „újgyarmatosítóknak” sem elriasztaniuk a merüléstől. A víz alatti tevékenység hihetetlen módon kiszélesítette az ember látókörét, ismereteit a világról és olyan relaxációs tevékenységgé vált, ami semmi máshoz nem fogható. De hát ezt ugye a Búvárinfónak és olvasóinak kell legkevésbé magyarázni

BÚVÁRINFÓ: Az MBSZ elnökének először 2001-ben választották meg. Nem szeretnénk régi dolgokat felemlegetni, de az az időszak a Szakszövetség finoman mondva is elég „zűrös” időszaka volt. Úgy tűnik, sikerült rendezni a problémákat, hiszen az azóta történt két tisztújításon nagy többséggel mindig újraválasztották. Hogy ítéli meg Elnök Úr, mennyire szervezett és rendezett ma a Szakszövetség munkája?

dr. Nyíri Iván: A zűrök szerencsére engem nem érintettek, mindig találtam az elnökségben szövetségeseket a rendezett körülmények megteremtéséhez és a békés munkalehetőség kialakításához. Ehhez persze sokszor kellett szemet hunynom, eljátszani a süketet, néha a bambát. Ez utóbbi ment a legnehezebben. Mára viszont az MBSZ a hazai sporttársadalom elismert Szakszövetsége, sportolóink a legeredményesebbek között vannak, nemzetközi presztízsünk megkérdőjelezhetetlen. Ezért is mertünk - mint Magyar Búvár Szakszövetség - elnökjelöltet állítani a Búvár Világszövetség (CMAS) következő tisztújító közgyűlésére. A Szövetség munkája ma rendezettebb és szervezettebb, mint korábban bármikor, ezzel együtt még nagyon sok tennivaló lenne, hogy a hazai búvártársadalom úgy érezze, hogy hatékony, részrehajlásmentes képviselete van, ahová - függetlenül attól, hogy melyik oktatási, vagy ipari rendszerhez tartoznak is - érdemes belépni.


Víz alatti diplomácia: a Török Kereskedelmi Miniszterrel Kursad Tuzmennel és
Inkelap Obrukkal a Török Búvárszövetség Elnökével egy „tárgyalás” befejezése után.

BÚVÁRINFÓ: Önt korábban beválasztották a Nemzeti Sportszövetség elnökségébe, s az idén januárban megtartott NSSZ választáson, a „Nem Olimpiai Sportágak” egyik delegáltjának választották a Magyar Olimpiai Bizottságba. Mit gondol, ezek az elismerések csak az Ön munkájának, vagy az MBSZ rendezett működésének és a versenysportban elért nemzetközi eredményeinek is köszönhetők?

dr. Nyíri Iván: Jó a kérdés, a válasz is benne van már! Elsősorban azoknak az úszóinknak szól az elismerés, akik a hazai búvársportot minden magyar sportok egyik legsikeresebbikévé tették. Számos ifjúsági világbajnokunk és világcsúcstartónk van, felnőtt úszóink között is nem egy, nem kettő a világklasszis. Elnökségünk jó csapatként funkcionál, főtitkárunk tehetséges, kemény, jól dolgozó hölgy, no meg ráadásul szép is. Szóval ilyen környezetben nem nehéz teljesíteni. Úgy gondolom, hogy a sportképviseleti szervezetekbe történő beválasztásom a kitűnő környezetem sikere. Én meg próbálok mind az NSSZ-ben, mind a CMAS-ban úgy működni, hogy hasznomat vegyék. Mind a szervezetekben, mind a saját Szövetségemben. Ezt próbálom majd folytatni az Olimpiai Bizottságban is.

BÚVÁRINFÓ: Magyarország 1969-től a CMAS tagja. Az azóta eltelt 43 évben több magyar sportvezető viselt a Világszövetségben tisztséget, de Ön jutott a „legmagasabbra”, amikor három évvel ezelőtt megválasztották a CMAS alelnökének. Milyen feladatai vannak, milyen területekért felelős Ön a Világszövetségben, s kérem, hogy mondjon valamit az eddig elvégzett munkájáról!

dr. Nyíri Iván: A CMAS alelnök felel a Világszervezet globális stratégiájáért, a teljes információs- és PR rendszerért. Ezen kívül, az elnök akadályoztatása esetén ellátja az elnöki funkciókat. Mint pénzügyes-közgazdász aktívan beleszólok a Világszövetség pénzügyeibe, 2005-től elnökségi tagként halkabban, alelnökké választásom óta karakteresebben. Van valamennyi részem abban, hogy két év óta a CMAS növekvő pozitív eredménnyel zárja az éveket. Ennek is elismerése lehet, hogy 2012. február 25-én a CMAS tizenkilenc nemzet fiait képviselő elnöksége hajlandó volt kimozdulni Rómából és városomban, Egerben tartottuk a 176. enökségi ülést. Sikerrel, eredményesen.

BÚVÁRINFÓ: A CMAS-ban, melyben több mint 150 nemzeti szövetség, illetve búvárszervezet demokratikus módon - tehát választások, szavazások útján - működik, nem lehet egyszerű egy-egy fontos döntés meghozatala. Ön hosszabb ideje a nemzetközi diplomácia területén is dolgozott, dolgozik. Kérjük, mondjon e tevékenységéről valamit, s arról is kérdezzük, hogy mennyire hasonlít az a sportdiplomáciához?

dr. Nyíri Iván: Az elmúlt évtizedekben dolgoztam az ENSZ-szel, az ENSZ szakosított szervezeteiben, jó, vagy rossz sorsom összehozott a nemzetközi bankvilággal, az IMF-fel, a Világbankkal. Ilyen háttérrel és tapasztalattal mondhatom, a CMAS-ban és körülötte folyó munka semmiben sem különbözik egyéb, más nemzetközi szervezetek munkájától. Az emberek azok itt is emberek, az érdekek itt is érdekek és az alakuló, átalakuló és újraformálódó érdekszövetségek itt is alapvető meghatározó tényezői a döntési mechanizmusoknak, és természetesen a kiizzadt eredménynek. A CMAS-ra is igaz a mondás, hogy „a tehéncsorda mindig a leglassúbb borjú sebességével tud csak haladni”. De azért előre haladunk, csak éppen nem könnyen és sok-sok kitérővel.

BÚVÁRINFÓ: Elnök Úr! Mit tart a hazai búvárkodásban az elmúlt években az Ön személyes, illetve az MBSZ legnagyobb sikereinek?

dr. Nyíri Iván: A Szövetség sikereit sajátként élem meg. Nagy eredményünk, hogy nálunk béke van, az emberek nyugodtan fordítanak hátat egymásnak, mindig áll ott valaki, hogy a kellő pillanatban megtámassza az éppen azt igénylő hátat! Alkotó munka folyik, ahol a végtermék az egészséges fiatal, a boldogulni tudó és akaró felnőtt. No meg közben van sok-sok kitűnő sportteljesítmény, világbajnoki arany, ezüst, bronz és egyéb helyezés, világcsúcs és kontinentális csúcs. Van örömet okozó együttműködés egy EB, vagy VB szervezésekor, sok buli - ez persze a sportolóknak főleg -, és aztán a következő évben kezdjük újra és elölről. Szerencsés vagyok, hogy része lehetek ennek a csapatnak.

BÚVÁRINFÓ: Az előzőekből kiderült, elfoglalt ember. Egyáltalán marad ideje merülésekre?

dr. Nyíri Iván: Marad. Víz alatt lazítok, na persze nem mindig és mindenhol. Most például Ausztráliában inkább a hivatalos dolgokkal foglalkoztam és lemondtam a Nagy-korallzátonyról. Megérte. Sikerült rendezni a CMAS és a nagyhatalomnak számító Ausztrál Búvárszövetség - évekkel ezelőtt megromlott - viszonyát. Ugyanezen az úton, az új-zélandi merülés egy vulkán mellett a tengerben - ahol a vulkán hője melegítette a 18-19 fokos tengervizet helyenként 26 fokosra - viszont mindenért kompenzált. Itt több mint fél méteresre nőnek a skorpióhalak és nagy számban mutatták meg magukat a ráják, királyhalak és a tengeri kígyók. Máskor, a Fülöp-szigeteken közelről szagolhattam meg a cetcápák kopoltyújának „illatát”, közvetlen közelről mutathattam meg magam Malapascua szigetén egy méretes rókacápának, a Galapagoson vadászó fókát és leguánt nézhettem premier plánban, „páholyból”. Mafia szigetén másfél méteres foltos sügér közölte velem félreérthetetlenül, hogy az ő szikláját hagyjam békén és áljak odébb. Ugyanerre bírt rá a Vörös-tenger közepén, a Brothers szigeteken egy terhes fekete uszonyú szirti cápa is. Mindkettő jelzését komolyan vettem és odébbálltam. Tahitin a három méter fölötti citromcápa viszont volt szíves és az én mély morgásomra reagált. Fél méterre tőlem végül is ő tért ki az útból. Batangas-Anilaó körzetében pedig a méteres nyílású óriáskagyló húsát csak azért mertem belülről megsimogatni, mert a táplálék dús víztől olyan kövérre hízott, hogy már képtelen volt becsukódni és kézfejemet örökre megtartani. Egyszóval nem panaszkodhatom, sokat láttam, szerencsés vagyok. Annál is inkább, mert mindezt nem egyedül. Feleségem, lányaim az élmények nagy részében osztoznak.


A XVI. Uszonyos- és Búvárúszó Világbajnokság megnyitóján Hódmezővásárhelyen
(Jobbról: Lázár János országgyűlési képviselő, a város polgármestere,
dr. Nyíri Iván, Achile Ferrero CMAS elnök, Gémesi György MOB alelnök)

BÚVÁRINFÓ: Köztudott, hogy Magyarországon éppen úgy, mint a világban máshol, a búvároknak csak egy kisebb része CMAS búvár, s a többség más búvároktatási minősítési rendszerekben szerzett minősítést. Számít-e a Világszövetség elnöki tisztségéért indulás alkalmával a magyarországi nem CMAS búvárvezetők támogatására, segítségére? S tud-e ajánlani nekik valamit, ha Önt választják a CMAS első emberévé?

dr. Nyíri Iván: Segítségre természetesen nagy szükségem van, mert a vetélytársak felkészültek, erősek és sok hátszelet kapnak nemzeti olimpiai bizottságaiktól, szövetségeiktől és természetesen hazai búváraiktól. Bármilyen oktatási rendszerhez is tartozzanak. Ennek kapcsán hadd mondjam el, hogy az elmúlt fél évben Egyiptom, Ausztrália, Fülöp-szigetek, Törökország és Új-Zéland jelentkezett a CMAS-nál úgynevezett „cross-over” és frissítő tanfolyamért, elsősorban a CMAS rendszer szigorúsága és következetessége miatt. No meg azért is, mert a Világszövetség nem üzleti alapon működik, így nem vonja el a búvároktatók profitjának egy részét.

Minden hazai búvár azzal segít nekem, ha munkáját - bármilyen oktatási rendszerhez tartozzon is - úgy végzi, hogy képzett, alapfokú-, haladó-, mentőbúvárok, merülésvezetők kerülnek ki a kezeik alól, akik sem magukban, sem másokban és főleg a tenger alatti környezetükben nem okoznak kárt. Ez a magyarok jó hírét viszi a tengereken, és mint tudjuk, ez a „világ” egy kis falu, a hír hamar körbefut. A rossz nagyon gyorsan, de azért a jó is eljut a fülekbe. Ezek a jó hírek és balesetmentes merülések - mind itthon mind külföldön - nagyon sokat segíthetnek a választásokig hátralévő egy évben.

Ígérni pedig azt tudom, hogy ha esetleg Magyar elnöke lesz Cousteau Kapitány Világszövetségének az átjárhatóság a rendszerek között még egyszerűbb lesz, a rendelkezésre álló oktatási, tudományos anyagok pedig még hozzáférhetőbbé válnak mindenki számára. Úgy látom, a CMAS eltelt másfél évtizede nem minden esetben szólt a kínálkozó globalizáció lehetőségeinek kihasználásáról.

BÚVÁRINFÓ: Tisztelt Elnök Úr! Lenne még számos más kérdésünk, azonban úgy gondoljuk, hogy kell hagyni ezekből néhányat egy következő beszélgetésre is. Úgy véljük, hogy Olvasóinkat valószínűleg az Ön programja érdekli a legjobban, melyről majd ősszel fogjuk kérdezni. Addig is jó egészséget, eredményes munkát, sikeres kampányt és nem utolsósorban víz alatti felfedezésekben gazdag, biztonságos merüléseket kívánunk!

dr. Nyíri Iván: Én is köszönöm a megkeresést és örömmel válaszoltam a kérdésekre.


BÚVÁRINFÓ, 2012. MÁRCIUS


SZERKESZTŐSÉG