KÖRÖS MENTŐCSOPORT BÚVÁR ÉS VÍZIMENTŐ SZOLGÁLAT

2011. AUGUSZTUS 6-7.

A Körösök egyes folyószakaszain a nyári hónapokban megnövekedett számú fürdőző, illetve vízi sportot folytató állampolgár biztonságának növelése érdekében igényként merült fel Búvár és Vízimentő Szolgálat működtetése. Ennek az igénynek megfelelve a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai irányítása mellett, a rendőrséggel és a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetével együttműködésben 2011. július 15-én került felállításra a Szolgálat, amely képes ellátni víz felszíni és alatti kutatási, bajbajutott és eltűnt személyek, valamint tárgymentési és meteorológiai riasztási, tájékoztatási feladatokat.

A Szolgálat személyi állományát a Körös Mentőcsoport területi polgári védelmi szervezet (KMCS) kutatási komponensének víz alatti és víz felszíni kutatási, keresési feladatait speciális szaktudással - búvároktató, mesterbúvár, mentőbúvár, vízimentő, kishajó vezető, egészségügyi elsősegélynyújtó - rendelkező tagjai képezik egyes esetekben kiegészülve más önkéntes, szintén speciális szaktudással rendelkező személlyel. Összességében a készenléti szolgálatot 7 fő látja el úgy, hogy egy időben 2 fő tartalék mellett 3 fő teljesít szolgálatot napi váltásos rendszerben 2011. július 15-szeptember 01. között hétvégenként a Fekete, illetve Kettős-Körös folyók összesen 15,65 folyó km-es - Gyula Városerdő és Békés duzzasztó közötti - szakaszán az Igazgatóság által készített Működési Rendben foglaltak szerint.

A Szolgálat ellátása során 1 db 6 személyes, 40 LE-s motorral szerelt Zodiak típusú gumitestű mentőcsónak kerül alkalmazásra. Tartalék vízimentő járműként a Szolgálat bázisán állomásozó 6 személyes, 115 LE-s motorral szerelt, Bayliner capri típusú merevtestű hajó szolgál.

A szolgálat feladata három csoportba osztható, egyik legfontosabb eleme a megelőzés mely során ügyelnek a fürdőzés szabályainak betartására.
A következő a tájékoztatás, a szélsőséges meteorológiai eseményekkel kapcsolatosan tájékoztatatják, riasztják a Nádas Kemping és a kijelölt fürdőhelyek területén tartózkodó vendégeket és üzemeltetőket kézi hangosító eszköz alkalmazásával. További tájékoztatási feladatai, amennyiben a területen szabálytalan eseményt észlel, azt jelenti az Igazgatóság megyei ügyeletére, aki a jelzést továbbítja az illetékes hatóságnak. A harmadik pedig a beavatkozás, eltűnt személyek keresése, mentése víz felszíni kutatással és víz alatti kutatás mentéssel, búvármentéssel, a mentett személyekkel kapcsolatos egészségügyi, elsősegély-nyújtási feladatok ellátása, továbbá a víz felszíni és alatti tárgy kutatási és mentési feladatok ellátása.

Amennyiben a feladat jellege, kiterjedtsége megkívánja a kutatási feladatokba bevonásra kerülnek a KMCS mentési és kutatási komponensében lévő további alegységek, képességek is.

Rendkívüli esemény bekövetkezésekor a Szolgálat vezetője soron kívül köteles jelentést tenni az Igazgatóság megyei ügyeleti szolgálata részére, melynek rövid, tömör formában tartalmaznia kell a bekövetkezett eseménnyel kapcsolatos legfontosabb adatokat (mentés tárgya, módja, bekövetkezés ideje), majd az alkalmazás befejezését. Az Igazgatóság ügyelete szükség szerint intézkedik az elsődleges beavatkozó rendőr, tűzoltó, Országos Mentőszolgálat és egyéb beavatkozó erők ügyeleteinek riasztására, értesítésére és tájékoztatására.

Fontos megjegyezni, hogy az állampolgárok életének és anyagi javainak megóvását fő célkitűzésként vállaló KMCS tagok a szolgálati feladatokat önkéntesen és térítésmentesen végzik saját, valamint az Igazgatóság által használatra átadott, illetve egyéb forrásból rendelkezésre álló eszközeikkel.


Forrás: Haskó György polgári védelmi alezredes, polgári védelmi felügyelő