ORSZÁGOS KATONABÚVÁR TALÁLKOZÓ

2011. JÚLIUS 16-17.

Korábban oldalunkon írtunk arról, hogy az iwiw-en egy felhívást találtunk: hogy a katonabúvárok közössége, csoportja találkozót szervez. A rendezvényre május 21-én került sor Szentesen. Az Országos Katonabúvár Találkozónak a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Búvárbázisa adott otthont.

A szervezők azért választották Szentest helyszínül, mert gyakorlatilag minden katonabúvár pályafutása ott kezdődött. A találkozó célja az volt, hogy az idők folyamán több olyan alakulat megszűnt, ahol búvár katonák szolgáltak és sokukkal elveszett a kapcsolat. Nagyon sok katonabúvár nyugállományba is vonult, így végre volt egy alkalom, ahol újra találkozhattak és felidézhették a régi szép emlékeket.

 A találkozón végül közel hatvan fő vett részt. A szervezők meghívták a jelenlegi aktív búvár katonákat is, képviseltette magát mind a négy alakulat: Szentes, Szolnok, Debrecen és Budapest. A civilek közül több ipari búvár kapott meghívást, de csak Vámosi Antal tudott eljönni. Maga is katonabúvárként kezdte pályafutását, s korábban sok segítséget nyújtott a katonáknak, amit e helyen is köszönnek neki, remélik, a jövőben is számíthatnak szaktudására.

Szívszorítóak voltak az első pillanatok, mikor a rég nem látott katonatársak találkoztak. Nagy beszélgetések kezdődtek, ki merre járt, mit csinált, búvárkodik-e még, hová jutott. Az aktív katonák beszámolót tartottak jelenlegi munkájukról, hogy milyen búvártechnikával dolgoznak. Ez a régi katonáknak különösen érdekes volt, mert visszaigazolást kaptak, hogy milyen örökséget hagytak hátra a mostani fiatal búvárokra.

A találkozó résztvevői közösen megtekintették az alakulat múzeumát, majd a szentesi katonák megmutatták a búvár kiképző bázist, a felújított medencét és a jelenleg használt búvárfelszereléseket.

A régi búvárok lerótták tiszteletüket néhai Szanyi János százados, egykori bázisvezető emlékére a bázis falán elhelyezett márványtáblánál.

Ebéd után - a házigazdák finom babgulyással és rétessel vendégelték meg a résztvevőket - fórumra került sor. Ennek egyik fontos témája volt, hogyan és milyen időszakonként folytatják a találkozókat. A jelenlévők úgy döntöttek, hogy a jövőben évente, más-más alakulatnál tartanak majd találkozót. Szeretnék még több egykori katonatársukat - a volt búvár sorkatonákat is - megtalálni és: velük is kapcsolatba lépni. Terveik szerint 2012-ben Budapesten rendezik majd meg az Országos Katonabúvár Találkozót.


Beszámoló: Szűcs István (Szücsi), fotók: Lévai Miklós