30 éves a Korall Klub


1980. tavaszán 19 búvár elhagyta a Ferencvárosi Természetbarát SK Delfin könnyűbúvár szakosztályát. Köztük volt a Delfin hét alapító tagja és négyen olyanok, akik ugyancsak 15 éve voltak már ott. Új szabadidősport klubot akartak létrehozni, amelyben a természet és a vízfelszín alatti világ szeretete, valamint a barátság és tisztesség a legfőbb összetartó erő. Az új klub 1980. június 17-én Budapest V. kerületében alakult meg Korall Természetbarát Búvár Klub néven, és az elmúlt három évtized immár igazolta célkitűzéseiket.

Nemcsak a hazai és az adriai merülőhelyeket látogatták, látogatják rendszeresen, de sokan közülük búvárként bejárták a világot, többek között Görögország, Spanyolország, Maldív-szigetek, Ausztrália, Kuba, Izrael, Egyiptom, Dél-Korea, Kalifornia, Thaiföld, Malajzia, Szudán, a Kajmán-, a Bahama- és a Fülöp-szigetek, valamint Indonézia szerepeltek az úti célok között. A víz alatti fotózás és filmezés régen is kedvelt foglalatosságuk volt, ma itt működik az ország egyik legeredményesebb búvárfotós „műhelye” Borbás Gyula, Gulyás Zsolt, Gyimesi Ferenc, Kenéz György, Násfayné Kőházi Mária, Násfay Béla részvételével, de felzárkózott az utánpótlás is Mayer Csaba és Nyírő György révén. A klub sikeres videofilmeseiről, Magda Zoltánról és Váradi Györgyről sem szabad elfeledkezni. Világversenyek és pályázatok helyezései, kiállítások, diaporámák, cikkek és előadások tucatjai, naptárak, könyvek és szaktanfolyamok igazolják e sikeres tevékenységet.

A Korall TBK tagjai mindig sokat tettek a Magyar Búvár Szakszövetség és jogelődje munkájának támogatásáért. Itt elsősorban Roith György nevét kell megemlíteni, aki 16 éven át, 1994-től 2010-ig az MBSZ technika szakági alelnöke, de említhető Násfay Béla is, aki a szakszövetség Fotó-, Film-, Videó szakbizottságának megbízott vezetője és az országos búvárfotós bajnokságok egyik szervezője. Roith vezetésével és a klub négy másik CMAS oktatójának (Bácsi Krisztina, Borbás Gyula, Gyimesi Ferenc, Násfay Béla), valamint merülésvezetőinek (Borsi Péter, Havasi Zoltán, Mayer Csaba, Nyírő György és Szabó Bertalan) közreműködésével a Korall Búváriskola is eredményesen működik: 2000. márciusában az MBSZ hivatalos elismerését is elnyerte.

A 30 fős klub alapító tagjai közül jó néhányan megközelítették vagy elérték a 70 éves kort, de 40-50 évnyi búvármúlttal a hátuk mögött többségük még mindig aktívan merül. Szirtes György immár 30 éve a klub elnöke. Balesetük nem volt, a sors mégis úgy hozta, hogy dr. Szilágyi Ivántól, Győrffi Józseftől, Kenéz Györgynétől és Z. Vincze Györgytől – mondhatni tragikusan korán – már örökre búcsút kellett venniük. A derékhad azonban az évek során megfiatalodott, sőt jórészt át is vette a vezetést. A klub jelenleg az MBSZ XIII. ker. Lehel-úti helyiségében működik. Összejöveteleiket minden páratlan héten szerdán, este 7 órától tartják. (www.korallbuvar.hu)


BÚVÁRINFÓ, 2010. AUGUSZTUS


NÁSFAY BÉLA