BAJZÁTH LÁSZLÓ ÚJ MAGYAR SZABADTÜDŐS JÉG ALATTI MERÜLÉSI REKORDJA

2010. február 1.

Idén január 31-én Bajzáth László ismét szabadt tüdővel merült a jég alá. A mezőkövesdi Vasembernek becézett tűzoltó ez úttal is búvárruha, védőfelszerelés nélkül úszott víz alatt a matyó főváros Kavicsos-tavában. A nem mindennapi attrakcióra mintegy ezer ember volt kíváncsi.
A rendkívüli hóviszonyok miatt a merülést nem a tó közepén vágott lékek között, hanem a part mentén hajtotta végre a búvár. A biztonság miatt döntöttek így a szervezők, mivel a tó 12 centiméter vastag jégét hatalmas mennyiségű, soktonnányi hó nyomta, így nem akarták azt kockáztatni, hogy beljebb, a tó közepe felé a szervezők, biztosítók súlya alatt esetleg beszakadjon a jég.
Bajzáth László eredetileg 30 méter táv víz alatti leúszását tervezte, azonban a megváltozott körülmények miatt csak 24 méteres volt a versenypálya. Ez is számára egyéni rekordot jelentett, hiszen két éve 10, tavaly pedig 22 méteres távot teljesített a jég alatt. A merülést több hónapos felkészülés előzte meg, a szabadtüdős jég alatti merülési magyar rekord kísérletet a Neptun Speciális Mentőbúvár csapata segítette, illetve biztosította. A merülésről ITT nézhet meg néhány képet!

Szerkesztőségünk szívből gratulál a Bajzáth Lászlónak nem mindennapi sportteljesítményéhez,
egyéni rekordjának megdöntéséhez!


(Bajzáth László jég alatti szabad tüdős merülése azért egyedülálló, mert a Vasember búvárruha nélkül megül a jéghideg vízben, addig a hasonló jellegű kísérletekkor külföldön a résztvevők búvárruhát viselnek. Egyébként külföldön az ilyen jellegű merüléseknek is több „változat” létezik, a szabadtüdős versenyekhez hasonlóan - a nem túl nagy számú - rekord kísérletre vállalkozó közül vannak akik uszonnyal, vannak akik a nélkül ússzák a távot. Szerk. megjegyzése)


Forrás: INFORADIO.HU

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁS:
20 méter szabadtüdővel a jég alatt ›››