Víz alatti rögbi


Üdvözlök minden sportbarátot, főleg a vízisport kedvelőit!

Labdázni, víz alatt úszkálni nagyon sokan szeretünk, de vannak, akik ezt egy kicsit komolyabban gondolják, és ezt egyfajta játékrendszerben teszik, amit úgy hívnak "Víz alatti rugby".

Ez a sport Nyugat-, illetve Észak-Európában több évtizedes hagyományokkal bír. Nyomasztó az északi fölény, a svédek, dánok, norvégek, finnek bivalyerősek. Aztán jönnek a németek (miért pont ők hiányoznának), csehek, osztrákok, szlovákok, olaszok, spanyolok, svájciak, majd mi magyarok. A sportág alapjait körülbelül két évvel ezelőtt raktuk le, amúgy teljesen véletlenül. Búvároktatás a Tüzér utcában, ismerkedés a víz alatti léttel egy kis labdázás keretében, maroknyi labda, itt a piros, hol a piros alapon. Ebben a játékban több van, sokan gondoltuk így akkor. Irány a BVSC uszoda, kedd és péntek a mienk, a többi nap a vízihokis barátainké. Keresztben játszottunk a nagy medencében, a kapu mögött. Hat fehérsapkás (vízilabda sapka) ezen az oldalon, hat kék sapkás a túloldalon, a fejünkön maszk és "pipa", a lábunkon uszony. A medence alján a fal tövében két kosár, mint egy fürdőszobai ruhakosár, csak vasból, na ebbe próbáltuk belegyömöszölni a labdát, kisebb-nagyobb sikerrel. A játék nagy része a víz alatt folyik, labdázni a felszínen is lehet, de a labdát szigorúan a víz alatt kell tartani.

Világháló, szörfözés, mivel az ilyen dolog már létezett, tehát felfedeztük a spanyolviaszt: 2007. június, Graz, nemzetközi verseny.

Ugorjunk ki, amúgy is van leszámolni valónk bőven a labancokkal. Két palackos búvár a víz alatt, egy vezető bíró a parton, átlagban kétszer 10 perc a játékidő. Mi otthon 2-3 méteren edzettünk, kint 5-3 méter mélységben van a játéktér. Mit mondjak, szenvedtünk rendesen, de ez már a múlt, azóta állandó résztvevői vagyunk a cseh második ligának. Jövőre talán mi is rendezhetünk egy másod ligás fordulót, felkértek rá. Meghívtak minket Berlinbe, a világ legnagyobb klubtornájára. Szavakkal nagyon nehéz leírni, hogy ez mekkora megtiszteltetés nekünk, a csapatnak, vagyis Magyarországnak. Most nyáron átköltöztünk a Margit-szigeti Sport uszodába, a kedd és a péntek maradt, de már 5 méteren edzünk.

Tervünk és célunk van bőven, a legfontosabb ezek közül a sportág elterjesztése gyerekektől a felnőttkorig. Tökéletes alap a majdani búvárkodáshoz, legyen az szabadtüdős, vagy palackos merülés. És mindezt egy csapatjáték rendszerben, megismervén a társ és az egy mindenkiért, mindenki egyért elv, fontosságát.

Aki kedvet kapott e nem mindennapi sport kipróbálására, azt szívesen várjuk.

Mottónk: végy egy nagy levegőt és egy mosolyt...

Világhálós oldalaink: www.orcavizek.eoldal.hu és www.uwr.hu


BÚVÁRINFÓ, 2008. AUGUSZTUS


KIS ZOLTÁN