Bemutatkozik az
Ipari Búvárok Országos Szövetsége


Az ipari búvárok a helyüket keresték a Magyar Búvár Szövetség keretein belül, már hosszú idő óta. Ennek érdekében igen sok munkát végeztek a szakma elismerése, szabályainak megalkotása, tevékenységük rendezése érdekében. Aktualitást adott az, hogy 1997. december 27-én a Magyar Közlönyben megjelent a szakmai szám, "Közlekedési és Vízépítési búvár" megnevezéssel.

Mivel a törvényhozás létrehozta az új sporttörvényt, rá kellett ébrednünk, hogy a Magyar Búvár Szövetség kereteibe csak, mint Sportegyesület illetve sportvállalkozás férhetünk bele.
Több nagyvállalat, akinek munkatársai a víz alatt dolgoznak, nem fog sport-vállalkozássá alakulni. Szeretnénk, ha az ipari búvárkodást nem vegyítenék, illetve kevernék a sport és szabadidős búvártevékenységgel. Mindezekért szükségessé vált a saját érdekképviselet megalakítása.

Ennek érdekében összehívtunk megfelelő létszámú ipari búvár tevékenységet folytató gazdasági társaságot és egyéni vállalkozót, és 2001. február 06-án megalakult az Ipari Búvárok Országos Szövetsége (IBOSZ). A Szövetséget 2001. május 25-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Bíróság bejegyezte.

Tisztségviselők:
Szövetség elnöke: Vámosi Antal (Búvár Kft. Szolnok),
Elnök helyettesek: Kovács Rezső (Hídépítő Speciál Kft.) és Papp Zoltán (Búvár Kft. Szolnok),
Titkár: Vígh János (Szökőár Búvár és Alpinista Kft.)

A Szövetség célja: hazánk területén az ipari búvár tevékenységet folytató gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók összefogása, képviselete, érdekvédelme. Ezen túlmenően az ipari búvár munkával foglalkozó szabályzatok szabványok, búvárképzés, oktatás stb. összefogása, koordinálása.

Az egyesület nyitott, értelemszerűen az alapszabály elfogadása a feltétel.
Az IBOSZ rövid fennállása óta megpróbálta az elmúlt 10-15 év hátrányát bepótolni.
Sikerült a "búvár szakmunkás" képzéshez megfelelő iskolát találni, akik hajlandók a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a búvárok szakképzésére. Ez a képzés 2002-ben elkezdődhet.

Ezen túlmenően a régi korszerűtlen Magyar Szabvány újjal történő felváltásához az IBOSZ tagjai hathatós segítséget nyújtottak, pontosabban az általunk beadott szabvány elfogadtatása a Szabványügyi Hivatalnál folyamatban van.

Várjuk a jelentkezését minden ipari búvár tevékenységet folytató gazdasági társaságnak és egyéni vállalkozónak, aki csatlakozni kíván a Szövetséghez. Mi postafordultával elküldjük az alapszabályt és a jelentkezési lapot, és ha az alapszabályt elfogadja, és a jelentkezési lapot visszaküldi a jelentkező, máris teljes jogú tagja lehet az Ipari Búvárok Országos Szövetségének.


BÚVÁRINFÓ, 2001. DECEMBER


VÁMOSI ANTAL