ÖT ÉVES A BÚVÁRKÖNYVTÁR

2014. JÚLIUS 16.

Öt évvel ezelőtt, 2009 márciusában nyílt meg a Búvárkönyvtár. Az azóta is folyamatosan bővülő gyűjteményt a budapesti székhelyű MTA Földrajztudományi Intézet fogata be, ahol biztosított a búvárkönyvek-folyóiratok és egyéb dokumentumuk elkülönített kezelése. Az Intézet Könyvtára, mint korlátozottan nyilvános könyvtár, a belső szabályainak megfelelően biztosít mindenki számára használatot. Fontos tudni, hogy a Búvárkönyvtár tehát nem egy „virtuális gyűjtemény”, hanem valódi nyomtatott anyagokat és elektronikus dokumentumokat tartalmaz.

„Több mint harminc éve gyűjtöm a búvárkodással kapcsolatos könyveket, újságokat, kiadványokat, ismertetőket, cikkeket. (…) Úgy gondoltam, hogy az összegyűjtött rengeteg anyag hasznos és fontos lehet mások számára is, és jó lenne ezeket nyilvánosan elérhetővé tenni. Ezért úgy döntöttem, hogy anyagaim egy részéből egy búvárkönyvtárt alapítok…”- írta a Búvárkönyvtár világhálós oldalának bevezetőjén Kollár K. Attila, aki fiával, Kollár Krisztiánnal hozta létre ezt a – túlzás nélkül állítható – nagyszabású és a hazai búvártársadalom számára is fontosnak tekinthető gyűjteményt. A kezdeményezést többen fontosnak tartották, így végül is a könyvtár búvárok és búvárszervezetek támogatásával valósult meg.

A Búvárkönyvtárban jelenleg 143 magyar és idegen nyelvű búvárkönyv, közel 300 kiadvány és ismertető, 82 féle – külföldi és magyar – búvárfolyóirat mintegy 700 példánya, DVD-k és egy terjedelmes cikkgyűjtemény található. (A Búvárkönyvtár világhálós oldalán megtalálható az állomány katalógusa.) A mintegy 3 000 darab, döntő többségében magyar nyelvű újságkivágás 12 témába rendezve (búváresemények, búvárszervezetek, búváriskolák, búvárok; víz alatti barlangkutatás, barlangok; búvármunkák, ipari búvárok; magyar búvárrégészet és az SMS Szent István csatahajó; búvárbalesetek; víz alatti házak, merülési kísérletek; nemzetközi víz alatti régészet; hajóroncsok; tengeralattjárók; híres búvárok) érhető el a könyvtárban. A Búvárkönyvtár alapítói a cikkgyűjteményt különösen fontos részének tekintik a gyűjteménynek – mely összeállításához segítséget nyújtott az Euro-Hungária Alapítvány -, mert az elmúlt mintegy 60 esztendő vonatkozásában a búvárkodás szinte minden területéről tartalmaz dokumentumokat. Az anyagok között szép számmal találhatók az 1950-60-as években megjelent cikkek, melyek koruknál, s esetenként tartalmuknál fogva is, ma már igazi búvártörténeti érdekességek.

Sajnos azt sem szabad véka alá rejteni, hogy a búvárok nem adják egymás kezébe a könyvtár kilincsét… Ez részben sajnálatos, ugyanakkor az pedig örömteli, hogy az ott megfordult érdeklődők közül többen egyetemi-főiskolai dolgozataikhoz, diplomamunkájukhoz ott találtak hasznos és fontos anyagokat.


Szerkesztőség