ÚTIKÖNYVEK - BÚVÁROKNAK (IS)

2009. AUGUSZTUS 3.

A közelmúltban jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában a jól ismert „1000” sorozat új kötete, mely különleges tengerpartokat, strandokat és merülőhelyeket ismertet. A szép kiállítású, gazdagon illusztrált nyomdaterméket lapozgatva nyilván mindenki elismeri, hogy nem túlzott a szerző az 1000 víziparadicsom - Strandok és merülőhelyek címmel. A nagy(obb) alakú, keményfedeles, több, mint három és félszáz oldal terjedelmű könyvben az érdeklődő öt földrész vízpartjaiból válogathat, ami vitathatatlanul kellemes szórakozás, főleg akkor, ha a nézelődés, válogatás döntéssel és a végén utazással is zárul. A könyv hasznos segítő lehet (egyeseknek) úti céljuk kiválasztáshoz, kapnak valamennyi útmutatást az ottani merülési lehetőségekről, de a csalódások elkerülése végett, az 1000 víziparadicsom nem búvárútikönyv. Viszont szép és mutatós ajándék lehet búvár, vagy nem búvárismerőseinknek.

További két szép, tartalmas, 400 oldal terjedelmű útikönyv újdonságra is felhívjuk T. Olvasóink figyelmét. A mindenki előtt ismert National Geographic Társaság már korábban hazánkban is útjára indította útikönyvsorozatát. Most megjelent két újdonságuk - Egyiptom, illetve Karib-térség a könyvek címei - számot tarthat a búvárok érdeklődésére is.

A magyar búvárok által közkedvelt merülőhely, a Vörös-tenger egyiptomi térséget bemutató könyv búvár vonatkozású részei sok újdonsággal nem szolgálnak, mivel az elmúlt néhány évben számos kiadó kényeztetett el bennünket különböző érdekes és tartalmas köteteivel. Az Egyiptom kötet nem búvár részeinek gazdag ismeretenyaga látványos fotóival hasznos ismerettár lehet mindenki számára.

A Karib-térség címet viselő - szintén nagyon szép kiállítású - kötet is elsősorban turistáknak és nem búvároknak íródott. Ennek ellenére a könyvet lapozgatva úgy tűnt, hogy e térségről - mely a hazai búvárok többsége által kevéssé ismert érdekes merülőhelyekben bővelkedik - az egyiptomi könyvvel szemben bőségesebbek a búvárismeretek. A könyv, ha nem is búvárútikönyv, de mint hiánypótló hasznos alapismereteket adhat ezen érdekes és különleges térségbe utazó és az ottani víz alatti világ felfedezését is tervezők számára.


SZERKESZTŐSÉG