A BÚVÁR KÖNYVESPOLCÁRA - AZ ADRIAI-TENGER ÉLŐVILÁGA

2009. MÁJUS 14.

Megjelent Farkas János-Német Szabolcs: Az Adriai-tenger élővilága című új, 191 oldalas, gazdagon illusztrált könyve. A kötet a Bevezetés a tengerbiológiába alcímet viseli és a búvárok igen hasznos és fontos háttér, információs anyagként használhatják.

A könyv gazdag, színes fotóanyagát Volner Miklós készítette. Az Előszóban a szerzők az alábbiakat írják: „E könyvet hiánypótlásnak szántuk. A tudományos ismeretterjesztést tűzte ki céljául. Mindenkihez szól, akit egy picit is érdekel a tenger világa. Gyerekek és felnőttek, laikusok és szakemberek egyaránt élvezettel és haszonnal forgathatják. A tengeri élettér bonyolult kapcsolatainak és törékeny egyensúlyának megértése hozzájárul a tengerek védelméhez is. Az ismeret teljessé tétele miatt nemcsak az ott élő növények, állatok bemutatásával foglalkozunk, hanem az élőlények elterjedését befolyásoló főbb tényezőkkel, az élőhely típusokkal, az élőlények megfigyelésének eszközeivel, módszereivel, a veszélyes állatokkal és a tengeri élőlények rendszertani jellegzetességeivel is. Meggyőződésünk, hogy az érdeklődő ember ezáltal teljesebb képet kap a tengerek varázslatos világáról, és sokkal nagyobb élvezetet jelent majd számára egy nap a csodálatos tengereknél.”

A kötetből az érdeklődő megismerheti a tengerbiológia történetét és magyar vonatkozásait, a tengeri élőlények elterjedését befolyásoló tényezőket, a főbb tengeri életformákat és élőhely típusokat, a megfigyelés és gyűjtés főbb módszereit, a veszélyes tengeri élőlényeket, és a szerzők – képeken is – 200 gyakori fajt mutatnak be. A könyv jelenleg a Neptun Búvárközpontban vásárolható meg 1995 forintos áron.


SZERKESZTŐSÉG