MEGJELENT A UEF MÉLYMERÜLÉS CÍMŰ ÚJ TANKÖNYVE

2009. MÁRCIUS 25.

A napokban jelent meg a UEF, a Víz alatti Felfedezők új, sorrendben az ötödik tankönyve. A szabadtüdős-, alapfokú-, haladó-, roncsmerülő búvárismeretek könyvei után az érdeklődők a sorozat UEF Mélymerülés című kötetéből tanulhatnak, vagy frissíthetik fel ismereteiket. Megkockáztatható az a kijelentés, hogy a korábbi tudás felfrissítése mellett – szinte bizonyos – olyan új ismeretekre is szert tehet az olvasó, amiről korábban még nem hallott, olvasott.

A UEF Mélymerülés című könyv a legalább haladó búvárismeretekkel és merülési gyakorlattal rendelkező búvárokat vezeti be a kedvtelési célú, sűrített levegővel végrehajtott, legfeljebb 50 méter mélységig, dekompresszióval, vagy anélkül végrehajtott – nem technikai jellegű – merülésekbe. (A UEF Merülési szabályai 50 méterben szabja meg a sűrített levegővel végrehajtható mélymerülés alsó határát, szemben a CMAS, vagy az MBSZ által engedélyezett 56 méterrel - szerk. megj.) Itt is fel kell hívni a figyelmet, hogy bár a könyv tartalmazza a mélymerülés elméleti ismereteit és részletes útmutatást ad a végrehajtásra is, azonban mélymerülő búvárrá csak hozzáértő búvároktató irányításával elvégzett speciális búvártanfolyam keretében válhat az érdeklődő! (A UEF figyelmeztetése.) A tankönyv felépítése megfelel az előző köteteknél már megszokott UEF „szabványnak”, a részletes és alapos ismereteket tartalmazó fejezetei rendre: bevezetés, a mélymerülés általános kérdései, a mélymerülő búvár felszerelése, a mélymerülés előkészítése és végrehajtása, problémák megoldása, ön- és társmentés, a merülés környezete, a környezet védelme. Alapvető újdonság, hogy a tetszetősen szerkesztett könyv oldalai színes nyomással készültek. A Mélymerülés a UEF tankönyvsorozat előző köteteihez hasonló méretben készült, jó minőségű papírra nyomták, a terjedelme 150 oldal. Az ismeretek átadását-elsajátítását több, mint 110 színes fotó, ábra és táblázat, valamint számos ellenőrző teszt segíti. Az ismereteket színesíti, hogy a könyv egyik melléklete bemutatja a dekompressziós táblázatok fejlődésének történetét.

A UEF Mélymerülés című könyvet Malmos Attila, Nagy Gábor és Nagy Sándor szakmai elgondolásai és útmutatása alapján Kollár K. Attila írta, szakmai szempontból Fazekas Tibor ellenőrizte. A kötetben található fotókat Bély András, Kollár Krisztián, Komáromi Kolos, Nagy Sándor, Selmeczi Dániel, Süvegh Imre és Szabó Tamás készítették, a számítógépes grafikák Kollár Krisztián munkái. A könyv elkészítésébe a UEF tucatnyi búvárt, búvároktatót és búvárfotóst vont be, ami bizonyítja, hogy a tananyagainak elkészítése csoportmunkában történik. A szép kiállítású, áttekinthető könyv grafikai tervezője és szerkesztője Király Eszter, a nyomdai munkákat a Szinkron Digitál Kft. végezte, kiadója a UEF Kft. A könyv megvásárolható a UEF központban, valamint a UEF bázisokon (búvárboltok). (Elérhetőségek a www.uef.hu világhálós oldalon találhatók.)


SZERKESZTŐSÉG