Peter G. Lemon: Malta, Gozo, Comino

 

Ezúttal szokásunktól eltérően egy idegen nyelvű - többek között angolul, németül is megjelent - búvárútikönyvet ajánlunk T. Olvasóinknak, Peter G. Lemon: Malta, Gozo, Comino című kötetét. A számtalan külföldön megjelenő búvárterületeket bemutató könyv közül azért teszünk kivételt ezzel a kötettel, mivel annak ellenére, hogy évről-évre egyre több magyar búvár keresi fel Máltát, azonban a szigetországi búvárlehetőségek meglehetősen ismeretlenek még hazánkban. A könyv bemutatásával (is) segítséget kívánunk nyújtani az újabb víz alatti szépségek, érdekességek és különlegességeket kereső hazai víz alatti felfedezők számára. Budapesttől az Air Malta közvetlen járatát igénybe véve mindössze 110 percnyi repülőútra lévő Málta körüli tengerben pedig egyaránt megtalálható a vizek kékségének és a sziklás partok formagazdagságának szépsége, a sajátos élővilág érdekessége és a barlangok, roncsok világának különlegessége. Málta területe mindössze 316 négyzetkilométer, három nagyobb szigetből (Málta, Gozo, Comino) és két lakatlan sziklaszirtből (Cominitto, Filfla) áll, Európa és Afrika között fekszik a Földközi-tenger közepén, a legfontosabb hajóutak metszéspontjában. A szubtropikus éghajlat miatt májustól októberig nyárias az idő, ami lényegében megegyezik a búvár főszezonnal. A közel negyven éve Máltán merülő Lemon könyve az év elején jelent meg - egy korábbi, első kiadás átdolgozott, illetve kiegészített változataként - így a lehető legújabb és legfrissebb ismereteket tartalmazza a szigetek merülőhelyeiről. Példaként említjük, hogy az elmúlt nyáron a merülőhelyek számának gyarapítása érdekében elsüllyesztett P29 (Patrol Boat) roncsának ismertetése is megtalálható a könyvben. A szerző a merülőhelyeket szigetenként mutatja be, külön-külön a parti és a hajóval megközelíthető területeket. A feldolgozott anyagban Máltán 29, Gozon 16 parti, illetve 21 és 20 hajós-, míg Comino zátonya esetében 11 hajóval megközelíthető merülőhely bemutatása található. A könyvben ismertetett merülőhelyeket jellegük szerint csoportosítva azok egyötöde különféle kisebb-nagyobb polgári- és hadihajó, tengeralattjáró, illetve repülőgép roncs, s közel hasonló számban találhatók jelentősebb méretű tenger barlangok és alagutak is. A merülőhelyek gyakorlatilag körbeveszik a szigeteket, így egy erősebb uralkodó szél esetén is maradnak védett helyek. Az egyes búvárterületeket, illetve az ott lévő merülőhelyeket szöveges ismertetővel, fotókkal és helyszínvázlatok segítségével mutatja be a szerző. A szöveges ismertetések viszonylag rövidek, de célirányosak, a legfontosabb adatok és információk mindenütt megtalálhatók. A víz alatti és felszíni színes fotók - kb. 450 darab - a merülőhelyek jellegzetességein kívül az adott térség érdekes és sajátos élővilágát is bemutatják.

Áttekinthetőek, ezért jól használhatók a merülési vázlatok. A szigeteken több olyan terület van, ahol egy viszonylag rövidebb partszakaszon - nevezhetjük ezt merülési területnek - több, jellegét tekintve is jól elkülöníthető merülőhely van. Ezért a szerző az egyes merülési területekről áttekinthető (összefoglaló) vázlatot és az ott lévő merülőhelyekről külön-külön részletes rajzot készített. Az áttekintő vázlatokon térképjelek segítik a búvárt a felszíni és víz alatti eligazodásban. A részletes merülési vázlatok mindegyikén a mélységi-, távolsági- és irány adatok, valamint az adott hely érdemi részleteit (nagyobb sziklák, alagutak, átjárók, barlangok, roncsok elhelyezkedése, stb.) megtalálhatók. A könyv puha borítójú, fűzött, A/4 formátumú, 224 oldal terjedelmű. A kötet elején rövid, de célirányos összefoglaló található a máltai búvárkodás legfontosabb tudnivalóiról, míg a záró oldalak segítenek a fotográfiák és búvárhelyek között az eligazodásban.

A könyvre a Máltán működő egyetlen magyar búvárbázis, a Lagoon Dive Centre (www.lagoon-divecenter.com) vezetője, Nagy Gábor búvároktató hívta fel figyelmünket.

Képek, további részletek, megrendelés a könyv Világhálós oldalán: www.scubadivingmalta.co.uk


BÚVÁRINFÓ, 2008. JÚLIUS