SSI


A magyarnyelvű búvártankönyvek kiadásában napjainkban vitathatatlanul az SSI, a Scuba Schools International vezet. A tankönyvek, tananyagok terén történő fellendülés azután következett be, hogy Szabó Attila átvette az oktatási rendszert, illetve annak irányítását. Először, még 2004-ben megjelent az új "alapfokú" tankönyv, az SSI Open Water Diver Manual. Ezt követően napjainkig további 10 új kötet jelent meg: Mélymerülés (2005), Merülés hajóról (2005), Keresés és felhozatal (2005), Felszereléstechnika (2005), Nitrox dúsított levegő (2006), Búvár stressz és mentés (2006), Navigáció (2007), Éjszakai, vagy korlátozott látási viszonyok közötti merülés (2007), valamint a React Right sorozatban a Felnőtt elsősegélynyújtás és újraélesztés (First Aid és CPR Traning 2005) és az Oxigénadás kézikönyve (Elsősegély és HLW képzés 2005).

Az SSI "tankönyvbőségét" az oktatási rendszer képzési sajátosságában kell keresni. Az alapfokú búvártanfolyam elvégzése után a búvár merülési gyakorlat és újabb és újabb ún. speciális tanfolyamok elvégzésével szerezhet magasabb minősítést.

A könyveket az SSI "központjában", az USA-ban készítik, nagy tapasztalattal rendelkező alkotóközösségek, ahol figyelmet fordítanak az anyagok időnkénti felülvizsgálatára, kiegészítésére követve a búvárkodás technikai-szervezési fejlődésének új eredményeit. A magyarnyelvű tankönyveket a hazai SSI központ adja ki az amerikai központ engedélye alapján. A fordításokat minden esetben a kötet szakterületén jártas, a hazai búvárkodásban közismert búvároktatók lektorálták.

A specialitás tankönyvek célirányos, színes, korszerű fotókkal, képekkel gazdagon illusztrált, az ismeret átadást (is) segítő kötetek. Az egymásra épülő, egymáshoz kapcsolódó tartalmi és formai elemek, a hasonló szerkezetű anyagok - bevezetők, tájékoztatók, témához kapcsolódó mellékletek, összefoglalások, adat- és nyilvántartólapok, ellenőrző tesztek és munkalapok rendszere, stb. - megkönnyítik a hallgatók részére az egyes új sajátosságokba történő elmélyülést. Érdekes és egyedi kezdeményezés az SSI tankönyvekben a figyelem felhívására szolgáló három "ikon" (a "Gyöngy", a kulcsfontosságú ismeretet, a "CE - Counting Edication", a továbblépési lehetőség jelzése, és az "e - environment", a környezetvédelmi témakör kiemelése), mely gyorsan és célirányosan igazítja el az olvasót-tanulót az ismeretek halmazában.

Lényeges megemlíteni, hogy a felsorolt könyveken kívül az SSI rendszerben tanuló búvároknak az egyes témákhoz kapcsolódó további anyagok, elsősorban DVD-k, CD-ROM-ok, míg a búvároktatóknak összetett oktatási csomagok állnak a rendelkezésükre.

Az SSI HUNGARY vezetője lapunknak elmondta, hogy jelenleg is újabb fordításokon dolgoznak és a közeljövőben újabb specialitás tankönyvek kiadása várható.

A könyveket lapozgatva, átolvasva úgy gondoljuk, hogy az SSI kiadványai nem csak az új, most tanuló búvárok részére hasznosak, hanem a tapasztalt búvárok is találnak azokban érdekességeket, újszerű, új megközelítésű, ismeret felfrissítő részeket, de fő értékük, hogy egy-egy sajátos búvárterület ismereteit egységes rendszerbe foglalják.


BÚVÁRINFÓ, 2007. JÚLIUS


SZERKESZTŐSÉG