Vörös-tenger - Apám, Cousteau kapitány


Az elmúlt év végén jelent meg magyar nyelven Angelo Mojetta: "Vörös-tenger - Víz alatti paradicsom" című könyve. Az egyiptomi könyvárusoknál a világ számos nyelvén kapható a könyv, így a magyar búvárok előtt sem ismeretlen ez a hasznos és érdekes kiadvány. Az Alexandria Kiadó gondozásában kiadott kötet a Vörös-tenger élővilágát mutatja be, szövegben, rajzokban és szép fotókon. Érdekesség, hogy a könyv egy színes, leporelló szerű mellékletet is tartalmaz: Ewald Lieske által szerkesztett "Teljes korallzátony - kalauz"-át. A repülőgéppel utazó, a mindig súlykorlátokkal küzdő búvárok számára igen hasznos lehet ez a nyolc oldalas, gyakorlatilag súlytalan, tehát "szállítható" kalauz, mely a Vörös-tenger élővilágának több, mint 250 fajának színes képeit tartalmazza.

A GABO Kiadó jelentette meg Jean-Michel Cousteau - "Apám, Cousteau kapitány" című könyvét. A borítón az alábbiakat olvashatjuk:
"Ki ne látta volna filmen Cousteau kapitány magas, szikár alakját, amint fáradhatatlanul kutatja a víz alatti élet színes kavalkádját, s kameráján át megmutatja a világnak? De azt vajon tudjuk-e, ki bújt meg a felszín mögött? Ki volt ez az ember, aki közvetlenül De Gaulle után sokáig a leghíresebb franciának számított a földön?
Idősebbik fia, Jean-Michel most elmondja visszaemlékezéseiben, hogyan látta ő a Calypso önkényeskedő és titokba burkolózó, ugyanakkor elbűvölő urát, az apát és a férjet, egyszóval a felejthetetlen Cousteau kapitányt."
A kötet a régmúlt időktől - az 1940-es évek elejétől, Jean-Michel kisgyermekkorától - elsősorban a szerző saját életén keresztül mutatja be a Kapitányt. A történet - részben az idősebb Cousteau fiú - önéletrajzi visszatekintése is, azonban a búvárkodás története, s a legendás kapitány élete iránt érdeklődőknek kellemes és izgalmas olvasmányt kínál. A könyvet számos régi - nem egy közülük most első alkalommal megjelentetett - fotó teszi még érdekesebbé.

BÚVÁRINFÓ, 2006. JANUÁR

SZERKESZTŐSÉG