Az Adria titkai - Vörös-tenger legszebb merülőhelyei


"Az Adria titkai"... A cím önmagában is sokat mond, s valószínűleg rögtön a legtöbb magyar búvár érdeklődését felkelti, mivel a világ tengerei közül itt merültünk - szinte biztosan állíthatjuk - a legtöbbször. Bocsánat. Talán az írást azzal kellett volna kezdeni, hogy egy új könyvet mutatunk be - igaz, erre utal a cím -, mely a legközelebbi tenger, a kék Adria mélyén nyugvó roncsokhoz, a "titkokhoz" kalauzolja el a T. Olvasót.

A Horvátországban, az Adamic Kiadó gondozásában 2003. évben megjelent eredeti könyv szerzője Jasen Mesic, a fotókat, képeket Danijel Frka készítette. A hazai kiadás fordító-kiadója Kristóf Péter - aki ezúttal már második alkalommal segít a az Adria víz alatti világának megismerésében: ö fordította Ivana Ostoic "Búvárkodjon Horvátországban" c. népszerű könyvét is -, társkiadója Szabó József, a közel 200 oldalas kötet gondozója a Stra-tegos Kkt.

"Az Adria titkai" nem egy szokványos búvár útikönyv, mivel a szerzők nem elégedtek meg "csak" a merülések leírásával, hanem érdekes, olvasmányos formában feltárták a roncsok történetét, az adott korszakok eseményeit, időnként visszaemlékezésekkel, korabeli híradásokkal színesítve azokat. Az A/4 formátumú, igényes kivitelű, keményfedeles könyv gazdagon illusztrált, közel 400 színes fotó segíti a "titkok" megismerését, a körülöttük, bennük való eligazodást. A képanyag igazi különlegességgel is szolgál: a fotókat készítő Danijel Frka úr a kötetben szereplő minden roncsot olajfestményeken is megörökített. Természetesen a könyv tartalmazza az egyes roncsok legfontosabb adatait, s a merülések végrehajtásához, a helyszínek felleléséhez szükséges térképeket is.

S az Adria mely "titkait" tárja fel a könyv? Összesen 24 roncsot mutatnak be a szerzők, 22 hajdan volt hajót és két repülőgépet. A hajóroncsok közül több névről, de akár "személyesen" is ismert (lehet) a magyar búvárok körében is: a Baron Gautsch, a Szent István, a Tihany, vagy a Lina. A könyv lapjain fellebben a titok fátyla a Plavnik-sziget előtti "ágyú kupac" eredetéről, több, az amfora szállítmányait még ma is őrző antik hajókról, de kiemelten érdekes a II. világháborús B-17 G repülőerőd roncsának története is.

A kiadók tájékoztatása szerint a könyv február utolsó napjaiban jelenik meg, megvásárolható lesz a SPORT Kiállításon, valamint búvárüzletekben és könyvesházakban.

Az Adria titkai című könyv Szerkesztőségünktől e-mail-ban megrendelhető!
Ár: 7.500,- Ft (áfa-t tartalmazza) + postaköltség

Az elmúlt hetekben jelentette meg az LPI Produkciós Iroda Kft. a búvár- és útikönyv sorozatában a "Vörös-tenger legszebb merülőhelyei" című kötetet.

A Kiadó tájékoztatója szerint a könyv bemutatja a Vörös-tenger hat országának (Egyiptom, Izrael, Jordánia, Szaúd-Arábia, Szudán, Eritrea) több száz merülőhelyét. A könyvben a szöveges ismertetőkön túl a merüléseket segítő térképek, vázlatok is találhatók, továbbá részletes információk a térség búvárközpontjairól, az utazásról, közlekedésről, szállás lehetőségekről, helyi ételekről, szokásokról.

A könyvről részletesebb tájékoztató található - megrendelési lehetőség is - a www.lpi.hu oldalakon.


BÚVÁRINFÓ, 2005. FEBRUÁR


SZERKESZTŐSÉG