Roncsok - A világ legkedveltebb merülőhelyein - Híres hajók


Egy szép kiállítású, keményborítójú, nagyalakú könyvvel lepte meg az Alexandra Kiadó a víz alatti világ titkait felfedezni szándékozó olvasókat. A búvárok körében kiemelt érdeklődésre tarthat számot a Kiadó a tengeralatti világgal foglalkozó sorozatának negyedik tagja, a "Roncsok a világ legkedveltebb merülőhelyein" című kötete.

A könyvet Egidio Trainito állította össze saját és még számos kiváló búvár, roncskutató, búvárfotográfus munkáiból. A szerkesztő - aki maga is neves víz alatti fotós - ismert a hazai olvasók előtt, a "Víz alatti csodák - a világ legszebb búvárparadicsomai" című, 2001-ben szintén az Alexandra gondozásában megjelent kötete kapcsán. Nos, aki ismeri a hivatkozott kötetet, annak az a könyv garancia és biztosan kedvcsináló is a "Roncsok"-hoz. (E. Trainitonak korábban négy igényes kiállítású, búvártárgyú kötetét jelentette meg az olasz White Star Kiadó. Ezekkel a könyvekkel a magyar búvárok elsősorban egyiptomi útjaikon találkozhattak, hiszen szinte minden ajándéküzletben megvásárolhatók.) A könyv a világtengerek mélyén nyugvó, de könnyűbúvár technikával látogatható híres roncsokhoz - melyek között találunk régi vitorlás-, modern polgári- és hadihajó maradványokat, de néhány repülőgép maradványt is - kalauzolja el az érdeklődőket. A roncsokat a földrajzi elhelyezkedésük szerint (Atlanti-óceán, Földközi-tenger, Vörös-tenger, Indiai-óceán, Csendes-óceán: Truk-laguna, Rabaul-öböl, Salamon-szigetek, Ausztrália) csoportosítja és mutatja be a szerző. A T. Olvasó megismerkedhet az egyes roncsok, pontosabban "elődeik", a hajók (repülőgépek) történetével, nevezetességükkel és elsüllyedésük (lezuhanásuk) körülményeivel. Minden egyes roncshoz tartozik a merülés legfontosabb jellemzőit összefoglaló "adatlap", egy térképvázlat és a roncs jelenlegi elhelyezkedését bemutató rajz. Természetesen megtaláljuk a merülések végrehajtásához segítséget nyújtó, olvasmányos útmutatásokat, leírásokat, melyeket sok érdekes archív- és szép, színes, a roncsokra jellemző víz alatti fotó tesz szemléletessé. Sajnos a könyv "mindössze" 46 roncsot mutat be, s így "gyorsan" eljuthatunk az utolsó, a 240. oldalra, pedig - biztosan sokan lesznek úgy, mint ahogyan én voltam - szívesen folytatnám az olvasását. Jó szívvel ajánlom a "Roncsok"-at a BÚVÁRINFÓ minden T. Olvasójának!

A közelmúltban jelent meg Nemere István: "Híres hajók" c. kötete a Szabad Föld Kiadó gondozásában.

A könyv nem búvárkönyv, de a vizek világát járók, a roncsmerülők és az érdekes történetek kedvelői számára hasznos és tanulságos olvasmány (lehet). A szerző "...Tizenkét híres-hírhedt hajó ... tizenkét (bal)sors ... tizenkét tengeri végzet..." (idézetek a könyvborítóról) történetét mutatja be, Noé bárkájával kezdve, Argo, Santa Maria, Bounty, Mary Celeste, Lusitania, a Szent István csatahajón, Bismarck, Tirpitz, Indianapolis, Andrea Doria és a Kurszk tengeralattjáróval befejezve. Úgy gondolom, nem kell többet mondani (írni) a könyvről, a hajók neveinek felsorolása felkelthette az "érintettek" érdeklődését...


BÚVÁRINFÓ, 2004. OKTÓBER


SZERKESZTŐSÉG