Búvár kézikönyv - Könnyűbúvárkodás


A decemberi Janus-arcú forgatagban - az egyénekből kibocsátott szeretet felhőcskékre és a "még azt is el kell intézni" agresszív nyílvessző záporra gondolok, s nem tudom, kit érintett meg a szeretet meleg, kedves és simogató érzése, s ki kapott sebeket, esetleg lett vesztese e mikró csatáknak - találkoztam egy érdekes búvár módszertani könyvvel, mely a "Búvár kézikönyv - Búváriskola a kezdőtől a haladóig" címet viselte.

Megvettem, nézegettem, olvasgattam (tanultam is belőle), s egy hasonló méretű könyvem mellé helyeztem a könyvespolcomon. A magyarországi könnyűbúvárkodás ötvenedik esztendejében, a magyarnyelvű búvárkönyvek listájában a "Búvár kézikönyv" a 72. sorszámot kapta.
Nem voltam viszont szerencsés, mert sajnos nem tudtam - e sorok írásáig - megvásárolni Bobály Mihály: Bali tengeri búvárfotók c. könyvét. (A szerzőről illik tudni, hogy a VII. Országos Búvárfotós Bajnokság és Válogató Versenyen a harmadik helyet szerezte meg az összetett versenyben. - A Bajnokság részletes eredményeit a BÚVÁRINFÓ 2003. 4. száma közölte. Szerk. megjegyzése.) Valószínűleg nem fordítottam a keresésre elég időt, vagy energiát, de ígérem, hogy amint megszerzem a Print Kiadó gondozásában kiadott könyvet, úgy visszatérek e témára. Addig is felhívom a T. Olvasó figyelmét az új könyvre.

A lap decemberi számában megígértük, hogy a Totem Kiadó gondozásában megjelent Jack Jackson: Könnyűbúvárkodás c. könyvéről részletesen beszámolunk: "Arról, hogy az igényes kiállítású, kemény fedeles, szép, száz oldalas, színes könyvben mit látottunk, olvastunk, a lapunk következő számában írunk részletesen."

A könyv részletes átnézése után megerősíthetjük, hogy valóban szép könyvet vásároltunk. A magam részéről nagyon tetszik a könyvben a szöveg-kép arány, ami egy jó módszertani könyvre enged következtetni. Sajnos a "külcsín" nem párosul jó belső tartalommal. A könyv nyelvezete kicsit nehézkes, fogalmazhatok úgy is, magyartalan, s számos helyen a búvár szakismeretek hiányából eredő hibákkal találkozhat a T. Olvasó.
"Érdekes", hogy a kiadó nem tünteti fel a szakmai lektor személyét. Ez három esetben lehetséges: nem volt - ez elég nagy szakmai önbizalomra vall, s jelen esetben "pestiesen" szólva nem jött be. A második eset az, hogy volt szakmai lektor, de nem adta a nevét a kötethez, ami önmagáért beszél. A harmadik eset az, hogy "lemaradt" valamilyen technikai hiba folytán, ez esetben örülhet az illető az anonimitásának.
A könyvet illusztráló sok szép, színes fotó közül számos szakmailag hibás, s sajnos gyakran a téves, vagy félreértésre okot
adó képaláírások még kuszábbá teszik. Nem áll szándékomban részletes hibajegyzéket írni, de azért nem tudom megállni, hogy néhány példát ne hozzak.
Megtanultam például a könyvből, hogy a légzőkészülékemet úgy kell levenni (egyébként az illusztráló fotósorozat a "nyomda ördöge" folytán fordított képeket tartalmaz), hogy miután mindkét kezemmel kibújtam a búvármellényemből, kicsatolom a "BCD derékszíját". (Minden igyekezetem ellenére, így nem igazán sikerült a gyakorlat... A hiba biztosan bennem keresendő!)
Hosszas töprengés után nem próbáltam ki a vízbeszállás - a könyv által ajánlott - azon módszerét, idézem: "A maszkod és az uszonyod felvételéhez ülj le a part menti sziklára, majd kezedet használva ereszd bele magad a vízbe."
A roncsmerülésekhez is kaptam útmutatást: "Válassz olyan időpontot, amikor áll a víz (nincsenek erős áramlatok, nagy hullámok)... ...Tartalékolj bőségesen levegőt a roncs elhagyásához, és minden ... nyílást, amin áthaladsz ékelj ki, hogy az áramlat ne csukhassa rád azokat."
A NITROX merüléseknél olvasottakat pedig azért nem ismétlem meg, mert bizonyossággal állíthatom, hogy az ott olvasottak néhány gondolatának betartása esetén lapunk "Sötét sorok" c. rovata bővülésre számíthat.
Hosszan sorolhatnám még a fentiekhez hasonló részleteket, de nem teszem. Úgy gondolom, hogy e sorokkal felhívtam a figyelmet arra, hogy célszerű kritikus szemmel olvasni a könyvet. S ha valakinek van kedve, szedje csokorba a kötet "sajátos" képeit, gondolatait, sokat tanul ebből is, hiszen a hibák - gyors és mielőbbi - felismerésével a problémák kialakulását megelőzhetjük...


BÚVÁRINFÓ, 2004. JANUÁR


KOLLÁR K. ATTILA