Mozsáry Gábor: Föld alatti vizek mélyén


A szerző fiatal éveiben, 1969 és 1976 között búvártársaival, köztük testvérével, dr. Mozsáry Péterrel, jelentős könnyűbúvár-barlangkutató tevékenységet folytatott a hazai és a határokon túli vizes barlangok feltárásában. Nevükhöz fűződik több ezer méter addig ismeretlen barlangszakasz felfedezése és első bejárása, valamint a tudomány számára addig ismeretlen barlanglakó állatfaj -egy gyűrűsféreg- felfedezése is, amelyet a barlangkutató testvérpárról neveztek el.

Mozsáry Gábor friss hangú élménybeszámolója az 1985-ben, dr. Kessler Huberttel közösen megjelentetett Barlangok útjain, vizein című könyv második felének változatlan szövegű, ugyanakkor gazdagabb képanyaggal ellátott új kiadása.

A fordulatos események sora érzékelteti egy kutatási ágazat hazai megszületését, ami alapos felkészülés, jó felszerelés és főleg megbízható társak nélkül nem válhatott volna valóra.

A könyv ismételt kiadását - amellett, hogy 1985-ben néhány hónap alatt eltűnt a könyvesboltokból, és a tervgazdálkodás okán újranyomás szóba sem jöhetett - az teszi aktuálissá, hogy a könyv olvasmányosan továbbképzi olvasóját a könnyűbúvár-barlangkutatásban, s így talán kevesebb dolga lesz a jövőben a Barlangi Mentőszolgálatnak. Gondoljunk a néhány éve történt Kossuth barlangi tragédiára vagy a közelmúltbeli bódvarákói -szerencsés kimenetelű- mentési munkára.

Mozsáry Gábor értesítette Szerkesztőségünket, hogy a "Föld alatti vizek mélyén" című könyvét elhelyezte a Világhálón. A kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárban (mek) a http://mek.oszk.hu/02700/02744 címen érhető el.


BÚVÁRINFÓ, 2002.


SZERKESZTŐSÉG