EZEREGYSZÁZ HAJÓRONCSOT KUTATTAK FEL

2019. FEBRUÁR 21.

A brit Tengeri Régészeti Alap (Southampton-based Maritime Archaeology Trust) egy új online adatbázisban több mint 1100 első világháborús hajóroncs történetét osztotta meg az érdeklődőkkel. A kutatás vezetője, Julie Satchell a BBC Historyban számolt be a nagyszabású munkáról.

A kutatás elsőrendű célja az volt, hogy minél változatosabb információkat osszanak meg az első világháborús roncsokról és így ne csak a nagy tengeri csatákra (pl. jütlandi ütközet) fordítsanak az érdeklődők kiemelt figyelmet. A roncsok feltérképezéséhez víz alatti kutatásokat is folytattak, de vizsgálták a kikötőket és azok katonai célra (is) használt létesítményeit is.

Így nem csak a tengeri csatákban elsüllyedt hajókra fordítottak figyelmet a kutatók, hanem a más okokból – pl. zátonyra-, vagy véletlen tengeri akára futás, stb. – szerencsétlenül járt vízi járművekre is. Így végül is 1200 helyszínt vizsgáltak a kutatók, 1130 roncsot (610 már ismert esetet, 490 korábban már feljegyzettet, valamint 30 háború utáni, de a háborúval összefüggő veszteséget), továbbá 39 part menti létesítményt, kikötőket, hidroplán-bázisokat, mólókat és gátakat. Az egyes roncsokról részletes térkép, illetve azok legfontosabb információi itt érhető el.

További érdekes részletek a 24.hu oldalán olvashatók.


Forrás: 24.hu írása alapján Szerkesztőség