VÍZ ALATTI MÚZEUMOT ÉPÍTENEK BOLÍVIÁBAN

2018. DECEMBER 18.

Az inkák előtt virágzott az Andok egyik legnagyobb kultúrája. A bolíviai kormány most különleges múzeumot épít a részben víz alá került város leleteire. Tiquina város a több mint 8500 négyzetkilométer kiterjedésű Titicaca-tó partján fekszik Bolíviában – a tó az ország természetes határa Peru felé. De nem ezért érdekes, hanem mert itt kerültek elő tíz éve egy ősi civilizáció maradványai is. Christophe Delaere, a Brüsszeli Szabadegyetem régésze 24 régészeti lelőhelyet jelölt meg itt – csakhogy a víztükör alá süllyedve. Ezek a felfedezések annyira jelentősek, hogy a bolíviai kormány most azt tervezi, hogy víz alatti múzeumot épít, hogy megóvja a felszín alatt és a parton található leleteket is.

Az épület két részből áll majd, egyik a parton, ahol a tóból kiemelt tárgyakat állítják ki – búvárok és régészek ugyanis több mint tízezer leletet hoztak fel a mélyből: vázákat, kerámiákat, aranytárgyakat. Ezek kb. kétezer évesek, és az inkák előtti Tiahuanaco-kultúrából származnak, amely az egyik legjelentősebb civilizáció volt az Andokban.

Az UNESCO szakértői úgy gondolják, hogy az eddig feltárt részek csupán egy egészen kicsi részét képviselik az egykor virágzó Tiahuanaco-kultúrának. A projekt körülbelül 10 millió dollárba kerül majd, és 2020-ra tervezik a befejezését. A költségeket a bolíviai kormány és az UNESCO állja, egy belga fejlesztési ügynökség támogatásával. A tó körül 13 településen élnek emberek, és a kormány azt reméli, hogy a múzeum és a turizmus fellendülése nekik is több munkát teremt.


Forrás: BBC híre alapján hvg.hu