NÉGYSZÁZ ÉVES HAJÓRONCS

2018. SZEPTEMBER 29-30.

400 éves hajóroncsot találtak portugál régészek. Több mint 20 éve nem került elő ilyen értékes lelet az ibériai országban. A Lisszabon melletti egyik népszerű nyaralóhely, Cascais partjainál, 12 méteres mélységben egy négyszáz éves, felfegyverzett portugál hadi- és kereskedőhajó roncsait találták meg régészek. A jármű kínai porcelánt és indiai fűszert szállított. A szakemberek szerint 1575 és 1625 között süllyedt el. Szeptember elején bukkantak rá a roncsokra, de a tudományos felfedezésről csak most számolt be a kutatást végző csoport igazgatója.

„Ez az nemzetközi és portugál szempontból az utóbbi idők legfontosabb felfedezése” – mondta Jorge Freire, régész, a tudományos projekt igazgatója. Az 5 ezer négyzetméteren szétszóródott roncsok között 16-17. századból származó porcelánokat, és fizetőeszközként használt borsot és kagylót is találtak. Sértetlenül került elő 9 portugál címeres bronzágyú is. Azt feltételezik, hogy a jármű épp a portugál fővárosba tartott, amikor a Tejo tölcsértorkolatában elsüllyedt. „A megtalált tárgyak nagyon jó állapotban maradtak fenn. A bronz tárgyak például, az ágyúk nagyon jól konzerválódtak. Minden nagyon jó állapotban van, örökségünk nagyszerű értékeit képviseli” – tette hozzá Jorge Freire.

A tudományos munka 2005-ben kezdődött a városvezetés és a lisszaboni egyetem valamint a portugál kormány és tengerészet támogatásával. Utoljára 1994-ben bukkantak a régészek ekkora értékű leletre, akik a szakemberek arra számítanak, hogy még több hajó lehet még a Lisszabon közeli hullámsírban.


Forrás: hirtv.hu