MEGTALÁLHATTÁK COOK KAPITÁNY HAJÓJÁT

2018. SZEPTEMBER 26.

Tizenhárom elsüllyedt hajóroncs nyugszik a tengerfenéken az észak-amerikai Rhode Island partjainál, ebből hatot már megtaláltak a víz alatti régészek. Az egyikről most azt állítják, hogy az lehetett Cook kapitány híres hajója, az Endeavour, amellyel felfedezte Ausztráliát.

A 18.századi francia-brit hatalmi vetélkedés az amerikai függetlenségi háborúban is megjelent. Az angol uralom ellen lázadók erőteljes francia támogatást élveztek, ami rendszeres utánpótlás- és élelmiszer-szállítmányt jelentett számukra. 1778-ban is francia szállítóhajók próbáltak bejutni a Rhode Island-i öbölbe, amikor a Brit Haditengerészet ott állomásozó alakulatai – a segítségadást megelőzendő – ágyútűz alá vették az ellenség flottáját. A tűzharcban azonban elsüllyesztették saját hajóhaduk 13 egységét is, köztük a Lord Sandwich névre keresztelt egykori Endeavourt, amely elkísérte James Cookot első csendes-óceáni útjára Ausztráliába.

Rod Mather, a Rhode Island-i Egyetem víz alatti régészettel foglalkozó professzora és tanítványai tavaly óta eddig összesen hat hajóroncsot fedeztek fel az öbölben, melyekről a kormeghatározást követően kijelentették, hogy az említett ütközet kárvallotjai voltak. Kathy Abbas, az Ausztrália tengerészeti múltját tanulmányozó nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a korabeli dokumentumokból egyértelműen kiderül a Lord Sandwich és az Endeavour azonossága.

A tizenháromból hat roncs megtalálása után így már 50 százalékos bizonyossággal kijelenthetjük, hogy az egyik Cook hajója volt. Az azonban nem tisztázott, hogy a most felfedezett négy hajó közül pontosan melyik lehet, hiszen a tengerfenéken talált leletek – többek között egy ágyú, egy horgony és egy krémszínű teáskanna töredéke – nem elegendőek a közvetlen azonosításhoz. A további helyszíni munkálatok legfőbb célja ezen kívül természetesen a másik hét hajó feltárása, ám ez hosszú és igen költséges folyamatnak ígérkezik.

James Cook Európából elsőként járt Ausztráliában – bár ezt az idei ausztrál-holland közös év szeretné megcáfolni –, s 1768 és 1779 között összesen háromszor kerülte meg a Földet. Első alkalommal eljutott Tahitire, Új-Zélandra és Ausztrália keleti partvidékére. Következő útja (1772-75) a Déli-sarkig vitte, majd a Csendes-óceán északi területei felé hajózva rálelt az Észak-Amerikát Ázsiától elválasztó jeges-tengeri átjáróra. Utolsó utazása során felfedezte a Hawaii-szigeteket, de itt az őslakosok ellenszenvvel fogadták a nyugalmukat feldúló fehér embereket, s az expedíció vezetőjét, Cook kapitányt 1779-ben leszúrták.

2012-ben készült el a HMB Endeavour másolata, melynek Melbourni látogatásakor készült az alábbi film.

Híressé vált hajója, az eredetileg szénszállításra használt Endeavour nem volt sem szép, sem gyors, ám 370 tonnájával annál erősebbnek számított, s a kapitány szemében ez bizonyult döntő tényezőnek, amikor kiválasztotta nagyszabású vállalkozásához. A hajó a függetlenségi háború idején hesseni zsoldosokat szállított Amerikába, majd a prominens amerikai foglyokat őrizték a fedélzetén.


Forrás: mult-kor.hu