AMERIKAI REPÜLÕGÉPRONCS A DUNÁBÓL

2018. SZEPTEMBER 03.

A második világháborúban lelõtt amerikai harci repülõgép roncsát fedezték fel a Dunában a folyó alacsony vízállásának köszönhetõen, a megmaradt gépelemet kiemelték, és a RepTár Szolnoki Repülõmúzeumban helyezték közszemlére – közölte Csepka Zsuzsa, a közgyûjtemény munkatársa az MTI-vel.

Elmondása szerint a Dunából kilátszó repülõroncsról a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz, valamint a Magyar Roncskutató Egyesülethez érkezett bejelentés. Az elõkutatások során kiderült, hogy a repülõgép szárnyának 4 méteres fõtartója a motortartó bak bekötésével együtt fekszik a mederbe ágyazódva. Mivel fennállt a roncs eltûnésének lehetõsége, az engedélyek beszerzése után a szakemberek kiemelték.

Tisztítást követõen a RepTár Szolnoki Repülõmúzemba szállították, ahol immár megtekinthetik a látogatók. A repülõgéphez kapcsolódó írásbeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy 1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a Dunai Repülõgépgyárat támadta. Frank Wodzinski fõhadnagy B–24G típusú repülõgépét a célra tartva eltalálta a légvédelem. A bombázó függõlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységbõl egy ember élte túl.


Forrás: mult-kor.hu