MESEBELI ARANYKINCSET TALÁLTAK?

2018. JÚLIUS 14-15.

A – meglehetősen bizonytalan – hírek szerint 36 billió (!) forintnyi (130 milliárd dollár) aranyat rejthet egy most felfedezett hajóroncs. A 113 évvel ezelőtt elsüllyedt 6200 tonnás hajó jó állapotban lévő maradványára egy dél-koreai sziget, Ulledungo partjaitól 1,3 kilométerre, 434 méteres mélységben találtak rá. A Dmitrij Donszkoj egykor az Orosz Birodalmi Haditengerészet cirkálója volt.

A hajót 1881. március 28-án indították útnak, az első orosz páncélozott cirkáló volt. Az oroszok a kereskedelmi hajók megtámadására tervezték, a cirkáló pedig a szén mellett vitorlázással is képes volt hajózni. A hajót végül maga a kapitány, Ivan Lebedev süllyesztette el, miután súlyos károkat szenvedett az 1905-ös csuzimai csatában. Ekkor merült alá az 5500 doboz arany is. Amennyiben valóban ennek a hajónak a roncsát találták meg, akkor mesés kincsre bukkantak a dél-koreaiak. (Az alábbi képen a Dmitrij Donszkoj látható)

Ha – és a hangsúly a ha-n van – a tervek szerint sikerül a kincset kiemelni, a talált arany 10 százalékát Ulledungo szigetének adják, és múzeumot is nyitnak a hajóról. A maradék bevételt megfelezik Oroszországgal. Az oroszok pedig azt ígérték, hogy vasútvonalat építenek a pénzből Oroszország és Észak-, valamint Dél-Korea között.

A Shinil Group nevű cég bejelentésvével kapcsolatban a dél-koreai állami Óceántudományi és Technológiai Intézet arról tájékoztatott, hogy a roncsot már 2003-ban megtalálta. S egyes kutatók szerint semmi nem bizonyítja, hogy a roncs aranykincset rejt.

Orosz kutatók is kifejtették kétségeiket, ugyanis szerintük ekkora mennyiségű aranyat inkább vonattal szállítottak volna bárhová, ráadásul a rengeteg ágyú, szén és a legénység miatt nem is maradt volna hely neki.

A cég részére nehézség az is, hogy a dél-koreai törvények szerint a talált érték 10 százalékát előzetesen letétbe kell helyezni, ami igen komoly nehézségekbe ütközik, mivel nem kevés pénzről lenne szó. Vélhetően a gigászi összeg befizetése miatt a Shinil Group honlapján bejelentette, létrehozta a felfedezéshez kötődő „Donskoi International” elnevezésű kriptovalutát. A vállalat azt ígérte, megosztozik a közönséggel az orosz hajóroncsból származó hasznon, oly módon, hogy szétosztja virtuális valutáját azok között, akik regisztrálnak virtuális piacán. További jutalmat ígértek azoknak, akik regisztrálókat toboroznak.

Dél-koreai pénzügyi szakértők óvtak a kincsvadászatba való befektetéstől, és arra figyelmeztettek: nem egy esetben fordult már elő, hogy az effajta cégek részvényei a felfedezést követően az egekbe szárnyaltak, majd mégis csőd lett a vége.

Természetesen Szerkesztőségünk nem tud – biztos információk hiányában – abban a kérdésben állást foglalni, hogy ez a kincses hír igaz, vagy sem. Pont ezért csak azt tudjuk megígérni, hogy figyelemmel kísérjük az eseményeket, s amennyiben új információra bukkanunk, úgy megosztjuk azt T. Olvasóinkkal.


Forrás: Szerkesztőségi összeállítás,
felhasználva – többek közt – a nlcafe.hu, 24.hu, yoojooz.hu, anyagait