EGY RONCSBAN TALÁLTÁK A LEGRÉGEBBI CSILLAGÓRÁT

2017. NOVEMBER 3.

A legrégebbi ismert csillagórát egy, még 1503-ban, az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találták. A csillagóra, az asztrolábium egy olyan eszköz, amely bizonyos csillagászati számítások gyors elvégzését teszi lehetővé analóg illetve grafikus úton. Az első szerkezetek megjelenése a Kr. u. 1. századra tehető, de a hajózásban csak a késő középkorban használták. (Wikipedia alapján.)

A legrégebbi asztrolábium 17,5 centiméter átmérőjű, két milliméternél vékonyabb bronzkorong. A leletet már 2014-ben a felszínre felhozta az Omán partjainál elsüllyedt hajó fedélzetéről David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász csapat. Azonban azt, hogy valójában mi is a lapos korong, azt a Warwicki Egyetem csak most állapította meg szkenneléssel. A tárgy több mint ötszáz évig a víz alatt volt, így a rajta lévő jelzések, feliratok lekoptak és szabad szemmel láthatatlanok voltak. A műszeres vizsgálat után az amerikai kutatók azt gyanítják, a csillagóra 1495 és 1500 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábban, mint az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábium. A korongon jól látható I. Mánuel portugál király címere. Mearns cége, a Blue Water Recovery már 1998-ban megtalálta a hajóroncsot, de csak 2013-ban kezdte meg a feltárását az ománi kulturális minisztériummal együttműködésben.

Mearns szerint a roncs az Esmeralda nevű hajóé, amely részt vett Vasco da Gama portugál felfedező második indiai expedícióján (1502-1503), és amelynek kapitánya a nagy felfedező nagybátyja volt. A hajó viharban süllyedt el 1503-ban, a roncsról 2013 óta csaknem 3000 tárgyat hoztak fel búvárok. Vasco da Gama az első európaiként jutott el tengeri úton Indiába, megnyitva az utat a gyarmatosítás, az Európa és Ázsia közti kereskedelem korszaka előtt. A portugálok élen jártak a tengeri asztrolábiumok fejlesztésében, legkorábbi bizonyíték a használatukra 1480-ból származik - közölte David Mearns. A BBC szerint a hajózásban használt csillagórák ritkák, az ománi a 108. katalogizált asztrolábium. A műszer biztosan 1502 előtt készült, mert a hajó ekkor indult el Portugáliából, de nem korábban, mint 1495-ben, mivel I. Mánuel csak abban az évben lépett trónra.

A világ legrégebbi ismert tengeri asztrolábiumát az Ománi Nemzeti Múzeum kapta meg.


Forrás: noizz.hu és erdekesvilag.hu