REJTÉLYES RÓMAI KORI ÉPÍTMÉNYRE BUKKANTAK

2016. NOVEMBER 2.

Római kori feliratos és dombormûves kõemlékek kerültek felszínre a Duna medrébõl Dunaújvárosnál. Nagy kiterjedésû, kõ-fa szerkezet víz alatti maradványainál végzetek felderítõ merüléseket búvárok dr. Tóth J. Attila búvárrégész vezetésével a dunaújvárosi Intercisa Múzeum és a ráckevei Árpád Múzeum kutatási együttmûködésének keretében nemrégiben.

A munka során eddig két római kori feliratos kõemlék és egy faragással díszített kõ töredéke került felszínre, amelyek a csaknem egy hektáros komplexum építésénél használhattak fel. A lelõhely több darab, mintegy 30 méter hosszú, 10 méter széles platformból áll. A kõ szerkezetet tölgy gerendákkal erõsítették meg. A titokzatos építmény pontos párhuzama nem ismert. Legutóbb 30 éve Bölcskénél, egy víz alá merült római kikötõerõd alapozásában tártak fel hasonló kõemlékeket. A lelet jelentõségét mutatja, hogy Bölcskére a Cousteau-csoport is ellátogatott forgatni.

A Duna a Kr.u. 1. század és a Kr.u. 5. század közepe között a Római Birodalom határát alkotta, számos tábor, erõdítés épült a folyó partjain, amelyek az UNESCO Világörökség címének várományosai.

A kutatást Dunaújváros önkormányzata anyagilag, a Dunaújvárosi Ipari Búvárok technikailag támogatták. A leletek a dunaújvárosi Intercisa Múzeum gyûjteményét gyarapítják. A különleges víz alatti lelõhely további kutatásába nemzetközi partnereket terveznek bevonni.

Forrás: muemlekvedelem.hu