AZ ELSŐ KÍNAI CSÁSZÁR PALOTÁJÁNAK VÍZ ALATTI ROMJAI

2016. FEBRUÁR 9.

Kínai régészek úgy vélik, az egykori országegyesítő császár, a Jing Csengként született (Kr. e. 260. február 7. – Kr. e. 210. augusztus 10.), de Csin Si Huang-tiként (lenti képen) ismertté vált uralkodó egy több mint 2200 évvel ezelőtt épült – eredetileg tengermelléki – palotájának maradványaira leltek az északkeleti Liaoning tartományban.

A kőépítményt a Csing-dinasztia (Kr.e. 221-207) idején Szujcsung megye tengerpartján építhették Napjainkban már többnyire víz borítja, csupán apály idején bukkannak elő a hatalmas kődarabok. A régészek a nagy kövek között felfedezni véltek egy 60 méter széles teret, amelyről azt gondolják, hogy vallási szertartások, egyéb fontos események helyszíne lehetett. Egy kikövezett utat is azonosítottak, amely feltevésük szerint a palotán vezetett keresztül. A helyi sajtóbeszámolójában megszólaltatott halászok elmondták, a környéken, a tengerfenéken ősi pénzérméket, kerámiatárgyakat találtak.

A császár a birodalma északi határán a barbárok elleni védelmet szolgáló falszakaszokat összekötötte és így létrehozta a kínai nagy falat. A hadakozó fejedelemségeket egyenként meghódító, Kínát Kr.e. 221-ben egyesítő, halhatatlanságot kereső császár Kr.e. 210-ben bekövetkezett halála előtt többször is ellátogatott a Kelet-kínai-tenger partvidékére. Csin Si Huang-ti tartott az orgyilkosoktól, mindennap palotája másik szobájában aludt, s utazáskor két hasonló kocsija volt, hogy ne lehessen tudni, melyikben van. (!!!) Varázslókat és sámánokat fogadott, az örök élet elixírjét és gyógyfüveit kutatta, hegyi és folyami szellemeknek áldozott. Életében még hatalmat síremléket építtetett, hogy biztosítsa helyét a másvilágon. Síremlékének része a híres agyaghadsereg, mely a Li-hegynél Hszi'an városától 30 kilométerre található. A síremlék három részből áll, amiben nyolcezer katona, félezernél több ló, 130 harci szekér, s másfélszáz lovas katona, valamint parasztok, hivatalnokok, akrobaták, táncosnők, artisták és zenészek várakoztak a császárra, hogy halála után neki szolgáljanak.

Csin Si Huang-tit a halál Kelet-Kínában érte, Sacsiu prefektúrában található palotájában, két hónap járásnyira az akkori fővárostól, Hszianjangtól. Alkimistáinak és orvosainak higanytablettái végeztek vele, amelyek épp korlátlan ideig történő életben maradását szolgálták volna. A császár halálát – lázadástól tartva – titokban tartották, amíg az ehunyt és népes kísérete menet vissza nem tért a fővárosba.

Forrás: multkor.hu