ÚJABB XIII. SZÁZADI MONGOL HAJÓRONCSOT TALÁLTAK

2015. JÚLIUS 10.

Egy 13. századi mongol hajóroncsot, Kubiláj mongol nagykán elpusztult armadájának újabb hajójának roncsát fedezték fel japán búvárrégészek Takasima-sziget közelében.

Kubiláj kán, Dzsingisz kán unokája (nevét Kubláj, Kublaj és Hubilai kánként is említik, 1215. szeptember 23.–1294. február 18.) a Mongol Birodalom nagykánja, a kínai Jüan-dinasztia alapítója és első császára volt. Kublaj nagykán alatt 1279. március 19-én egyesült Kína.

A Mongol Birodalom a 13. században két ízben – 1274-ben és 1281-ben – intézett sikertelen inváziós támadást Japán ellen, amikor összesen több mint 4000 hajót, mintegy 140 000 katonával indítottak útnak a felkelő nap birodalmának meghódítására. Mindkét alkalommal a mongol armadát a tájfun, azaz a kamikáze (az isteni szél) pusztította el, megmentve ezzel Japánt a megszállástól - olvasható az International Business Times hírportálon.

Japán búvárrégészek még 2011-ben fedezték fel az első Kubiláj nagykán, armadájához tartozó hajóroncsot a tengerfenéken Kjúsú szigete közelében.

Idén a lelőhelytől 1,7 kilométerre, Takasima-sziget déli partvidékénél találták meg a második hajó maradványait. A roncs 12 méter hosszú és 3 méter széles, de a feltételezések szerint eredetileg a hajó hossza elérhette a 20 métert, szélessége pedig a 7 métert.  A hajó testét kilenc, máig is megmaradt farekesz választotta el, amelyekbe nagyobb köveket tettek valószínűleg ez volt a ballasztot. A rendkívül jó állapotban megmaradt roncs körül Kínában készült porcelánt, vázát, vas edényeket és egy fehér tálat is találtak.

A szekértők szerint a hajó az öbölben próbált menedéket keresni a vihar elől, ahol végül elsüllyedt.  A kutatók fa állapotának megőrzése érdekében betemették iszappal a roncsot. Az egyelőre nem dőlt el, hogy kiemelik-e a vízből. A lelet jelentőségét taglalva a japán szakértők rámutatnak, hogy a roncs tanulmányozásával megismerhetik, milyen anyagokat használtak és milyen eljárásokat alkalmaztak 730 évvel ezelőtt a mongol hajóépítők. Ugyanakkor a kutatók feltételezik, hogy Kubiláj kán flottájából még több roncsa is a környéken lehet, ezért ultrahangos műszerek segítségével folytatják a terület átfésülését.

Forrás: mult.kor.hu alapján