Víz alatti régészet Ráckevén


A Régészet Napja alkalmából Ráckevén megrendezett ismeretterjesztő előadássorozat megnyitóján a régészet és a búvárkodás kedvelői számára fontos bejelentést tett Szadai József, Ráckeve polgármestere 2015. május 30-án: a város vezetése kinyilvánította azon szándékát, hogy Víz alatti Régészeti Központot hozzanak létre.

A tervek szerint a ráckevei Árpád Múzeum régészeti gyűjtőkörrel, és régész szakemberrel bővül. A fejlesztés lehetővé teszi a feltárási jog megszerzését. Mivel a gyűjtőterületen található a Duna fő medre, valamint a Ráckevei-Duna egy szakasza is, ráadásul 2012 tavaszán egy koraújkori hajót is megmentettünk itt a pusztulástól logikusnak tűnt, hogy víz alatti régész alkalmazásával országos szinten hiánypótló víz alatti régészeti tevékenység legyen az intézmény egyik fő profilja.

A Duna-híd Pereg (alföldi oldal) felőli felhajtójánál, gyakorlatilag a sziget „kapujában” található az évtizedek óta elhanyagolt egykori MHSZ épülete. Az épület közvetlenül a Ráckevei-Duna partján áll, és tökéletesen alkalmas arra, hogy egy kutató- és látogatóközpontnak, kiállítóhelynek, restaurátorközpontnak adjon helyet. Természetesen az épület jelen állapotában alapos felújításra szorul, de szeretnénk már idén „életet vinni” legalább néhány, jobb állapotú helyiségébe (kiállítások, előadások). A teljes felújítást pályázatból tervezzük, de a kezdeti üzemeltetéshez, takarításhoz, berendezéshez partnereket (szponzorok, önkéntesek) keresünk. A projektbe az Argonauta Kutatócsoport is bekapcsolódott. Szeretnénk felderítő kutatásokat végezni a térségben, mivel az 1440-ben, délvidéki hajóskereskedők által alapított város és térsége elsőrendű víz alatti kutatási területnek ígérkezik.

A Búvárinfóban is beszámoltunk arról az esetről, amely során 2011 decemberében egy fagyűjtő hajómaradványokat baloldali kép szedett ki a Duna medréből Ráckeve közigazgatási területén, a vizsgálat kimutatta, hogy a roncs 17. századi, és fontos technológiai jellemzői hasonlítanak a dunaföldvári 14. századi hajóhoz, amely a folyamatos magyar hajóépítési hagyomány egyik bizonyítéka. A maradványokat ráckevei civilek segítségével dokumentáltuk, majd a hajómalom mellett elsüllyesztettük. A szomszédos Szigetújfaluban római és középkori leletek kerültek elő a Dunából, de ebben a térségben zajlottak az ún. Ercsi átkelés hadműveletei is a második világháborúban, amikor különféle harci eszközök kerültek a folyóba.

A felső képen a ráckevei, az alsón pedig a dunaföldvári hajó maradványai láthatók.

A Múzeumhoz kapcsolódó feltárási jog azért fontos a számunkra, mert ez garantálja, hogy a korábban csak „profi-hobbiként” űzött víz alatti régészet immár főállású tevékenységgé váljon, így a jövőben a korábbinál sokkal több kutatásra kerülhet majd sor – amelyekről itt is beszámolunk.


BÚVÁRINFÓ, 2015. ÁPRILIS-MÁJUS-JÚNIUS


Dr. TÓTH J. ATTILA